SLOGI, 15. 12. 2015

Predstavitev monografije Ladko Korošec - življenje umetnika

Vabljeni na predstavitev monografije Ladko Korošec - življenje umetnika, ki bo v sredo, 16. decembra 2015, ob 17. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

Foto: freeimages

Ustanova Fundacija Ladko Korošec je ob letošnji 95-letnici rojstva in 20-letnici smrti Ladka Korošca (1920–1995) izdala knjigo, ki opisuje življenje tega znamenitega slovenskega basista, koncertnega in opernega pevca ter trikratnega dobitnika Prešernove nagrade, o katerem je avtor Marko Košir v uvodu zapisal:

"Med slovenskimi opernimi pevci zavzema Ladko Korošec posebno mesto. Malo je pevcev pri nas, ki bi se lahko primerjali z njim, tako po priljubljenosti kot po številu vlog, načinu petja in številu nastopov. Ob tem je njegova mednarodna kariera nekaj posebnega. V svojem času je bil Korošec v tujini najbolj znan pri nas delujoči pevec. Sam in z ansambli ljubljanske, zagrebške ter predvsem beograjske Opere je gostoval po Evropi, Afriki, Aziji in Ameriki. Nastopil ni le na Antarktiki in v Avstraliji.

Ob vsem tem pa ni nikoli zavrnil povabila na prireditve kjerkoli po Sloveniji, še posebej pa med preprostimi ljudmi in mladino, če je le imel čas. Sam je večkrat povedal, da je nastopil več kot 4000-krat."

Monografijo Ladko Korošec - življenje umetnika, kratko biografijo in Ladka Korošca v svojih najpomembnejših vlogah doma in po svetu bosta predstavila avtorja publikacije Marko Košir in Peter Bedjanič.

Fundacija Ladko Korošec, SLOGI

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16