SSG Trst, 30. 11. 2015

Predstavitev knjige Bogomile Kravos o zgodovini SSG Trst

Slovenski raziskovalni inštitut, Slovenski gledališki inštitut in Slovensko stalno gledališče vabijo v petek, 4. decembra, ob 18:30 v foyer balkona Slovenskega stalnega gledališča na predstavitev knjige "Gledališče v svojem prostoru - Kratka zgodovina slovenskega gledališča v Trstu".

Foto: Arhiv SSG Trst

Bogomila Kravos se že dolgo let ukvarja z raziskovanjem in preučevanjem zgodovine slovenskega gledališča v Trstu. Na to temo je napisala več publikacij, ki so bile do danes namenjene predvsem slovenskim bralcem. Da bi se širša javnost lahko seznanila z zgodovino ustanove, ki je sooblikovala in sooblikuje kulturno podobo našega mesta in dežele, je raziskovalka napisala novo knjigo, tokrat v italijanščini (s krajšim povzetkom v slovenščini in angleščini), ki nosi naslov Un teatro per la città-Breve storia del Teatro sloveno di Trieste dal 1850 al 2000. Knjiga bo prvič predstavljena javnosti v petek, 4. decembra, ob 18.30 v foyeru balkona Slovenskega stalnega gledališča. Z avtorico se bosta (v slovenščini) pogovorila novinarja in poznavalca zgodovine tržaškega teatra Marij Čuk in Neva Zajc. Predstavitev bo dvojezična, z konsekutivnim prevajanjem Matejke Grgič.

Prosti prevod italijanskega naslova ponazarja obseg delovanja tržaškega Slovenskega gledališča od vzpostavljanja tradicije, ko se slovensko in slovansko meščanstvo zave svoje umeščenosti na obrobje slovanstva in začne javno uveljavljati svojo narodno pripadnost. Kratek zgodovinski pregled je nastal v italijanščini, saj to gledališče že dolgo deluje v Italiji in Italijani bolj malo vedo o njem in o svojih slovenskih someščanih. Če je namreč Trst v stopetdesetih letih doživel vznemirjajoča in skrajno konfliktna obdobja, ki so zaznamovala njegovo prebivalstvo, je slovenska gledališka dejavnost vse te turbulence z vzponi in padci vred zabeležila. Delovanje tržaškega Slovenskega gledališča je v vseh pogledih zrcalo časa in prostora, v katerem deluje. Publikacijo so založili Slovenski raziskovalni inštitut, Slovenski gledališki inštitut in Slovensko stalno gledališče.

SLORI, SSG Trst, SLOGI

SSG Trst, 7. 5. 2015
O SSG Trst na Novinarskem krožku
SSG Trst, 10. 11. 2009
Odskočna deska ali korak v agonijo?
SSG Trst, 7. 10. 2009
Sporočilo za javnost št. 5‏