STA, 3. 6. 2019

Predstavi LGL Nekje drugje in Akvarij nagrajeni na Poljskem

Predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana Nekje drugje, ki je bila v režiji Tina Grabnarja premierno uprizorjena pred dvema letoma, je na mednarodnem otroškem gledališkem festivalu Teatralna Karuzela v poljskem Lodžu dobila nagrado za najboljšo predstavo festivala. Nagrajena je bila tudi predstava Akvarij v režiji Mihe Goloba.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Festival Teatralna Karuzela je potekal od 25. maja do 2. junija, na njem pa se je zvrstilo 11 tekmovalnih predstav iz Poljske, Grčije, Belgije in Slovenije ter številne delavnice, filmske projekcije in interaktivne instalacije.

Strokovna žirija je pri predstavi Nekje drugje izpostavila predvsem inovativno uporabo novih tehnologij in tematiko, ki se je loteva. Iz otroške perspektive, skozi zgodbo deklice Mine, ki se s psičkom znajde sredi vojne in mora zapustiti dom, predstava odpira aktualna vprašanja vojnih grozot in begunstva. Hkrati je predstava vizualno-animirano doživetje, kjer je uporabljena vrsta sodobnih tehnoloških pristopov.

Zaradi tematike je predstavo nagradila tudi otroška festivalska žirija, ki je nagrado zaradi izvirne ideje namenila tudi drugi predstavi LGL, ki je sodelovala na festivalu, Akvarij režiserja Mihe Goloba.

Akvarij je vodna pustolovščina, ki pripoveduje zgodbo o Malem in Velikem, o potovanju, srečevanju in poslavljanju. Dogajanje poteka v steklenem tanku, podobnem akvariju, kjer se pretakajo skrivnostne tekočine in predmeti oživijo med brbotajočimi mehurčki.

Poljska, Akvarij, LGL, Nekje drugje, Teatralna Karuzela