STA, 12. 10. 2021

Predstava Račka, Smrt in tulipan nagrajena na Islandiji

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) se je z gostovanja na mednarodnem lutkovnem festivalu HIP Fest v islandskem kraju Hvammstangi vrnilo z nagrado za inovativnost v lutkarstvu za predstavo Račka, Smrt in tulipan. To je že 15 nagrada za predstavo, ki je premiero doživela leta 2014 v režiji italijanskega režiserja senčnih lutk Fabrizia Montecchija.
:
:
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras

Predstava Račka, Smrt in tulipan je nastala po slikanici nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha, ki življenjske dogodke predstavlja z lahkotnostjo in humorjem, tematiko smrti pa izpelje v pripovedi o nenavadnem razmerju, v katero postavi Račko in Smrt. V predstavi so uporabljene senčne lutke, saj so po mnenju režiserja sence za človeka od nekdaj most med življenjem in smrtjo, so spomnili v LGL.

Predstava je nežna, prijazna in decentna uprizoritev, ki otrokom brez olepševanja ali patetike, pa vendar z občutkom za kočljivost izbrane snovi, približa temo smrti.

Od premiere je predstava gostovala na številnih festivalih po svetu, med drugim na Hrvaškem, Poljskem, Češkem, v Srbiji, Bolgariji, na Poljskem, v Rusiji, Franciji, Ukrajini in Kanadi.

Turnejo po lutkovnih festivalih bo gledališče nadaljevalo novembra, ko bo s predstavo Tina Grabnarja Tihožitje odprlo mednarodni festival sodobnega lutkovnega in predmetnega gledališča Theater der Dinge, ki bo od 4. do 13. novembra potekal v berlinskem gledališču Schaubude, še piše v sporočilu za javnost.

Fabrizio Montecchi, HIP Fest, LGL, Islandija, Nemčija