STA, 17. 9. 2012

V SNG Maribor jubilejna Juri Muri v Afriki ter Radio and Juliet

V SNG Maribor so v soboto izvedli dve jubilejni predstavi, ki ob vsaki ponovitvi napolnita dvorano do zadnjega kotička. Dopoldne je bila na sporedu 50. ponovitev predstave za otroke Juri Muri v Afriki, zvečer pa ji je sledila 100. ponovitev baletne predstave Radio and Juliet Edwarda Cluga, ki je slovenska plesna predstava z največ gostovanji v tujini.

foto arhiv Balet SNG Maribor

Predstavo Juri Muri v Afriki si je od premiere novembra lani ogledalo skoraj 4500 gledalcev. Uprizoritev po kultni otroški pravljici Toneta Pavčka je nastala v režiji Branke Nikl Klampfer. V predstavi igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec.

Zgodba, ki je v knjižni obliki prvič izšla leta 1958, govori o dečku, ki se noče umivati in se lepega dne odloči pobegniti v Afriko. "V uprizoritvi smo se hoteli izogniti ilustrativnosti, ki jo Juri Muri kot lik iz najbolj prepoznavnih slovenskih slikanic nosi s seboj," je ob premieri zapisala dramaturginja Maja Borin in dodala: "Konkretnost in oprijemljivost smo nadomestili z domišljijskimi možnostmi, igrivo spontanostjo, improvizacijami in elementarnimi scenskimi, svetlobnimi in glasbenimi elementi, ki Pavčkovi brezčasni pesnitvi na samosvoj način odpirajo širok spekter izraznih možnosti znotraj gledališkega sveta."

Predstavo so posvetili spominu na pesnika Toneta Pavčka, ki je umrl 20. oktobra v Ljubljani, v 84. letu starosti.

V Stari dvorani SNG Maribor je ob 20. uri sledila 100. ponovitev predstave Radio and Juliet, v kateri so nastopili člani mariborskega Baleta Edward Clug, Olesja Hartmann, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Demetrius King, Gaj Žmavc in Denes Darab.

Umetniški direktor Baleta SNG Maribor in koreograf Clug je v predstavi združil klasiko angleškega dramatika Williama Shakespeara in sodobnost glasbe skupine Radiohead. Po premieri aprila 2005 je z njo poleg domačega občinstva navdušil tudi gledalce po svetu, med drugim tudi v znamenitem ruskem gledališču Mariinski.

Doslej si je predstavo ogledalo že več kot 78.000 gledalcev. Ob originalni mariborski postavitvi je bila Clugova Radio and Juliet aprila letos uprizorjena v Ukrajinski narodni operi v Kijevu v izvedbi njihovega baletnega ansambla pod vodstvom Denisa Matvienka, leto prej pa v romunski nacionalni operno-baletni hiši v Bukarešti.

Povezani dogodki