PGK, 21. 6. 2013

Predstava Marlene Dietrich navdušila na Zlatem levu

Kranjsko Prešernovo gledališče je pred dnevi gostovalo na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, kjer so v tekmovalnem delu s komorno kabaretno predstavo o življenju velike umetnice Marlene Dietrich avtorja Nebojše Pop – Tasića navdušili občinstvo in prejeli odlično kritiko.
:
:

foto: Mare Mutić, arhiv PG Kranj

Predstavo je režiral Primož Ekart, dramaturginja je bila Simona Hamer, v naslovni vlogi sta bili odlični igralki Darja Reichman in Vesna Pernarčič, v njej pa je nastopil tudi igralec Miha Rodman. Za Reichmanovo je bilo letošnje sodelovanje na festivalu Zlati lev šesto, umaški festival pa je po njenih besedah odličen uvod v poletno kulturno dogajanje. „Festival je poseben tudi zato, ker se dogaja na morju in ker povezuje komorna gledališča Hrvaške, Slovenije in Italije. Ko odigram izjemno umetnico Marlene (Dietrich, op.p.), sem izpolnjena. To je predstava, ki ti nekaj vrne, je pa res, da se je težko preleviti v tako ikono, kot je Marlene. Zelo dobro jo je sprejela tudi publika na umaškem festivalu,“ je povedala Reichmanova in dodala, da je dobra zamisel organizatorja festivala, da je po vsaki tekmovalni predstavi sledil pogovor in neposredni radijski prenos, saj so jo tako predstavili širši javnosti, festival pa je odlična priložnost tudi za strokovne vtise.

Že sedmič pa je na festivalskem odru v Umagu stala Vesna Pernarčič, ki je bila zelo vesela, da je predstava Marlene Dietrich prejela zelo dobro kritiko strokovne javnosti. “Vloga Marlene ter drugih igralk in umetnic, ki jih oživljam, so mi zelo blizu, saj sem tudi sama igralka in umetnica. Pevski del predstave je še posebej navdušil občinstvo, moje petje pa je najbolje označil Damir Zlatar Frey (režiser in umetniški vodja mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev, op.p.), ko je dejal, da ne pojem le kot pevka, pač pa petje igram,“ je dejala Pernarčičeva.

Da je bila predstava o misteriozni in fatalni umetnici Marlene prava izbira za festival Zlati lev, je potrdila tudi Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj, in poudarila, da se bodo nanj prijavili tudi prihodnje leto. „Festivali so odlična priložnost, da gledalcem in strokovni javnosti predstavimo našo produkcijo, in da zanjo izvedo tudi v tujini. Na letošnjem Zlatem levu smo bili dobro sprejeti, naša predstava pa je bila deležna odličnega odziva strokovne javnosti,“ je dodala direktorica.

Gostovanje v Umagu je bilo zadnje gostovanje ansambla Prešernovega gledališča v tej sezoni, pred poletnimi počitnicami pa bo 10. julija na sporedu še predpremiera predstave Močan rod (Der starke Stamm) (1901 -1974), s katero bo gledališče septembra začelo novo sezono. Gre za delo tudi v nemškem prostoru po krivici prezrte dramatičarke Marieluise Fleisser in bo prva uprizoritev kateregakoli njenega dela v slovenskem gledališču.

Po dveh več kot uspešnih režijah dramskih besedil z nemškega govornega območja (Drame princes E. Jelinek in Sperrove Lovske scene iz Spodnje Bavarske) bo Ivica Buljan zaokrožil svojo »nemško trilogijo« v Prešernovem gledališču z režijo bridko komične igre o malih ljudeh iz province, njihovih praznih načrtih, prevarah in pohlepu. Čeprav je besedilo nastalo v drugačnem času (Nemčija 1945), govori o odnosih kakršnim smo priča prav danes.

Predstava bo predpremierno uprizorjena v letnem gledališču Khislstein v okviru festivala Carniola. V njej pa bodo nastopili: Peter Musevski, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Saša Pavlin Stošić k.g., Matjaž Višnar, Robert Waltl k.g., Borut Veselko, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Vesna Jevnikar in Ciril Roblek.

PGK, Zlati lev, Umag, Hrvaška

Povezani dogodki