CK Španski borci, 21. 2. 2017

Predpremiera plesne predstave Gozd zrcal

V četrtek, 23. februarja, ob 20. uri v Centru kulture Španski borci gostijo umetnico Amando Piño v predpremieri predstave Gozd zrcal, ki raziskuje ontologije, kozmologije, mitologije, ikonografije, magijo in rituale avtohtonih prebivalcev Amerike.
:
:
Foto: Joeri Thiry
Foto: Joeri Thiry

Gozd zrcal je tretja predstava v sklopu projekta Ogroženo človeško gibanje. Gre za dolgoročni projekt nadaproductions v sodelovanju z Avstrijskim ministrstvom za gib (oba je ustanovila Amanda Piña), ki se ukvarja z raziskovanjem starodavnih gibalnih praks ter jih skuša prevesti v jezik sodobne družbe.

V letu 2017 bodo v okviru projekta Ogroženo človeško gibanje, v različnih formatih in konstelacijah, nastala številna dela. V prvem, z naslovom Gozd zrcal, bosta dve plesalki, Amanda Piña in Linda Samaraweerová, skušali osvetliti vse, kar ločuje različne vrste: živali, rastline in ljudi, prijatelje in sovražnike, tuje in poznane.

Delo, ki svoj navdih jemlje iz hibridnih bitij, ki obstajajo v zapuščini avtohtonih prebivalcev Amerike, ponuja čutno povezavo med znanjem naših prednikov in post-humanistično filozofijo. Iz pozabljenih in še nepoznanih vsebin se lahko rodi silna refleksija sedanjosti. Vznikne lahko vizualni kabaret, ki presega žanrske kodekse, estetiko in celo človeka. Gre za ples, ki ustvarja neprestano prehajanje ene vrste v drugo.

Amanda Piña, koreografinja, plesalka in umetnica, ki živi na Dunaju, je bila rojena v Čilu v času diktature mehiško-čilenske-libanonske družine. Študirala je v Fizičnem gledališču v Santiagu (Čile), Antropološkem gledališču v Barceloni (Španija) ter se izobraževala drugod po svetu – Mehika, Barcelona, Salzburg in Montpellier. Njena dela se osredotočajo na socio-politična in okoljevarstvena vprašanja skozi prizmo plesa. Pogosto v svoja dela vpenja reference in perspektive, ki niso vezane na Zahodni svet. Leta 2006 je bila prejemnica danceWeb štipendije, leta 2007 pa štipendije za mlade koreografe, ki jo dodeljuje Tanz Quartier iz Dunaja. Sodelovala je že s številnimi umetniki iz vsega sveta, od leta 2005 pa, pod imenom nadaproductions, sodeluje z vizualnim umetnikom Danielom Zimmermannom. Je soustanoviteljica umetniškega prostora nadaLokal in Avstrijskega ministrstva za gib.

Linda Samaraweerová je svoje izobraževanje zaključila na P.A.R.T.S. leta 2002. Kot koreografinja in umetnica, živi in dela v Avstriji, kjer redno sodeluje z vizualnim umetnikom Karlom Karnerjem. Njune stvaritve so nenehno preučevanje različnih koreografskih strategij in okolij, pri čemer prestopata meje naracije vizualne in performativne umetnosti. Koreografije, ki jih mednarodno prikazujeta v obliki razstav ali nastopov, se navadno razvijejo iz skulptur, instalacij, performansov, plesa, gledališča in videa. Poleg tega je tudi prejemnica štipendij Dancas Na Cidade (Lizbona), Dance Web (Dunaj), IDEE (Talin), tanzhaus nrw (Düsseldorf).

Avstrija, CK Španski borci

Povezani dogodki

CK Španski borci, 8. 10. 2016
Prihaja VIII. Plesna Nacionala
STA, CK Španski borci, 13. 10. 2017
EnKnapGroup z Zasledovalci sreče na festivalu v Gradcu
EN-KNAP, CK Španski borci, 24. 12. 2022
Voščilo EN-KNAP in Španski borci