CK Španski borci, 1. 12. 2016

Premiera Zasledovalci sreče EnKnapGroup in Nature Theater of Oklahoma

V četrtek, 1. decembra 2016 ob 20. uri, se bo v Centru kulture Španski borci zgodila premierna uprizoritev predstave Zasledovalci sreče, ki jo je s plesalci EnKnapGroup ustvaril svetovno znani umetniški dvojec, Pavol Liška in Kelly Copper, ustanovitelja Nature Theater of Oklahoma iz New Yorka.
:
:
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

V Zasledovalcih sreče se Pavol Liška in Kelly Copper, ustanovitelja newyorške skupine Nature Theater of Oklahoma, spopadeta z mitom in zapuščino ameriških sanj ter njihovimi posledicami.

V ustanovnem dokumentu Združenih držav Amerike, v Deklaraciji neodvisnosti, je zapisano, da je Stvarnik vsem ljudem dodelil pravico do zasledovanja sreče, kot eno izmed neodtujljivih pravic, ki mora biti javno zaščitena.

Ampak kaj pravzaprav je sreča? Kako daleč v temačne kotičke smo jo pripravljeni kot posamezniki in kot družba zasledovati? Do kakšnih meja nas bo vodil ta lov na srečo? In do kakšnega nepredvidljivega hollywoodskega konca nas zasledovanje sreče lahko pripelje?

Nature Theater of Oklahoma s sedežem v New Yorku je umetniška skupina, dvakratna dobitnica nagrade OBIE, ki jo vodita Kelly Copper in Pavol Liška. Njune stvaritve sodijo v kategorijo eksperimentalnih del, ki kljub vsemu ostajajo zabavne, ganljive in nepretenciozne. Karizmatični umetniški dvojec kreira igrive, formalno stroge in estetsko inovativne stvaritve ter z vsakim novim delom načrtno izziva in na novo premišlja svojo lastno umetniško identiteto.

Pavol Liška in Kelly Copper, ki zase trdita, da se vedno trudita ustvarjati dela, ki jih še ne znata kreirati, na ta način rojevata humorne stvaritve, ki so žanrsko nepredvidljive. Takšen pristop že vse od prve plesne predstave skupine Nature Theater of Oklahoma, Poetika: neotesan balet (angl. Poetics: a ballet brut), njene ustvarjalce postavlja v nemogoče situacije in zahteva, da izhajajo iz lastne nevednosti in nelagodja. Pavol in Kelly si na odru prizadevata ustvarjati pretresljive situacije, ki zahtevajo popolno navzočnost vseh v prostoru. Uporabljata material, improviziran iz okolja, naključno najden prostor, ujete pogovore in zaznane geste, ki jih s skrajno manipulacijo in nadčloveškim naporom spremenita v nekaj, kar gledalcem spreminja percepcijo vsakdanjosti. Ta ne ostane zgolj v gledališču, temveč se razteza ven, v svet, v katerem živimo.

Nature Theater of Oklahoma je domislica na Slovaškem rojenega Pavola Liške, znanega po  izvirni odrski in dramaturški umetnosti ter skrajno iznajdljivih priredbah klasičnih besedil. Liška je študiral z Richardom Foremanon in Anne Bogart ter pred kratkim magistriral iz režije na Univerzi Kolumbija v New Yorku. Kelly Copper, dramatičarka in izurjena vizualna umetnica, je s Pavlom Liško začela sodelovati leta 1997 in devet let kasneje z njim ustanovila Nature Theater of Oklahoma.

Skupino so na svoj oder povabila številna gledališča in festivali po vsem svetu. O njihovi uspešnosti ne pričajo zgolj odlične kritike s strani medijev in občinstva, temveč tudi številne nagrade. Nature Theater of Oklahoma, ki ustvarja gledališke predstave, filme in multimedijske dogodke, se je najbolj proslavil  z epsko serijo v desetih delih Življenje in čas (2013), ki so jo v New Yorkerju označili za mojstrovino, v New York Timesu pa za nepozabno izkušnjo.

Ustvarjalci in izvajalci predstave so EnKnapGroup: Luke Thomas Dunne (Velika Britanija), Ida Hellsten (Švedska), Bence Mezei (Madžarska), Lada Petrovski Ternovšek (Hrvaška), Jeffrey Schoenaers (Belgija) in Ana Štefanec (Slovenija).

Premieri sledita ponovitvi 2. in 3. decembra ob 20. uri. Po predstavi v soboto, 3. decembra, sledi pogovor s publiko - Zbor za publiko, serija javnih diskusij, ki potekajo po predstavah na različnih prizoriščih neodvisne scenske produkcije.

Povezani dogodki