CK Španski borci, 21. 10. 2016

Gostovanje plesne skupine Eva Duda Dance Company

V torek, 25. oktobra, bo ob 20. uri vŠpanskih borcih v okviru mednarodnih programov Uvoz-izvoz in Plesna Vesna gostovala plesna skupina Eve Duda, eden ključnih madžarskih neodvisnih plesnih kolektivov s skrajno svojstvenim plesnim izrazom.
:
:
Foto: Daniel Domolky
Foto: Daniel Domolky
Foto: Daniel Domolky
Foto: Daniel Domolky
Foto: Daniel Domolky
Foto: Daniel Domolky
Foto: Daniel Domolky

Madžarska koreografinja Éva Duda je s svojim izjemno bogatim gibalnim vokabularjem in raznolikim repertoarjem gledaliških žanrov, ki vključujejo tako spektakularne gledališke predstave kot manjša progresivna plesna dela, dosegla mednarodno prepoznavnost. Njena plesna skupina je med glavnimi neodvisnimi plesnimi kolektivi v Budimpešti in premore skrajno svojstven plesni izraz. V dvojnem plesnem večeru bo skupina uprizorila predstavi Dihaj!, lirično koreografijo na glasbo Nilsa Frahma in Pétra Kunerta, ter Ali se začne s poljubom?, v kateri je naš koregrafski dvojec Rosana Hribar in Gregor Luštek s skupino ustvaril drzno in skrajno natančno koreografijo, ki duhovito preigrava klišeje baleta in tanga.

Dihaj! je lirična koreografija, v kateri se plesalci razvrščajo v različne oblike na glasbo Nilsa Frahma in Pétra Kunerta. Vključuje hitro in počasno gibanje, kompleksne kombinacije, zapeljevanje, razdalje, manipulacijo, razumevanje, bližino in toliko drugih del, ki sestavljajo naše življenje. Predstava temelji pretežno na improvizaciji, kar je nenavadno glede na prejšnje metode Éve Duda.

Iz kritike portala tanckritika.hu za predstavo Ali se začne s poljubom?: »Rosana Hribar in Gregor Luštek sta ustvarila drzno in skrajno natančno koreografijo. Namerno gradita na klišejih – sofisticiranosti, ki jo povezujemo z baletom, in erotični povzdignjenosti, ki jo ponazarja tango. Oboje prikrojita po svoje, pretirano poudarita in pri tem uporabita humor, toda tako, da tango in balet ostaneta zanimiva tako v smislu »zgodbe« kot podob. Plesalci izvajajo skrajno zahtevne gibe z neverjetno gracioznostjo. Tudi če predstave sploh ne bi razumeli, bi bila vredna ogleda že sama koreografija.«

Madžarska, CK Španski borci, Eve Duda