STA, 14. 12. 2011

Podelili trendove nagrade, za življenjsko delo nagrajena Meta Hočevar

V Kristalni palači v BTC so razglasili prejemnike nagrad za vizualno ustvarjalnost trend. Nagrado za življenjsko delo je prejela režiserka, kostumografka in scenografka Meta Hočevar. Nagrajeni so bili še kostumograf Alan Hranitelj, grafični oblikovalec Ajdin Bašić, umetnica Jasmina Cibic in biro Dekleva Gregorič arhitekti.
:
:

Hočevarjeva, kot piše v obrazložitvi priznanja, velja za utemeljiteljico sodobne slovenske gledališke scenografije. V svoji štiri desetletja trajajoči karieri je ustvarila prek 200 projektov za številna gledališča v Sloveniji in po vsem svetu.

Hranitelj je bil nagrajen za kostumografijo akrobatske rock opere Zarkana kanadskega gledališča Cirque du Soleil, Bašić za oblikovanje katalogov, publikacij in tiskovin za različne slovenske kulturne institucije, biro Dekleva Gregorič arhitekti pa za naselje Razgledi Perovo pri Kamniku in zasebno hišo na Havajih. Cibiceva je žirijo prepričala z razstavo Objekt spektakla v Galeriji Škuc, so sporočili organizatorji podelitve nagrad.

Trendove nagrade, ki so jih letos podelili že 11. zapored, je leta 2001 ustanovila modna strokovnjakinja Jožica Brodarič z namenom vrednotenja slovenske modne produkcije in vizualne kreativnosti v najširšem pomenu besede, od oblikovanja in fotografije do arhitekture, oblikovanja in sodobne umetnosti.

Nagrado za življenjsko delo so doslej prejeli Majna Sevnik, Bernarda Jeklin, Vesna Gaberščik, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Matjaž Vipotnik, Miki Muster in Edvard Zajec, Stanko Kristl in lani Bogoslav Kalaš.

Meta Hočevar, trend