STA, 12. 9. 2018

Ples in performans, združena v festivalu Spider

V Ljubljani se bo danes začel mednarodni festival Spider, ki bo do nedelje postregel z izborom prelomnih evropskih in slovenskih produkcij na področju performansa in plesa. V Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom ga bo uvedel 20-minutni otvoritveni performans, nato mu bo v Švicariji sledil projekt Michaela Schmida Breathcore.
:
:

Breathcore / Foto: Alexandre Fostier

Kot piše na spletni strani festivala, se bo tokratna izdaja osredotočila na prakse, ki izhajajo iz naših neizmerljivih sposobnosti in hkrati presegajo koreografijo kot osnovno sredstvo oblikovanja merljivih medčloveških odnosov. Po besedah umetniškega vodje festivala, plesalca in koreografa Mateja Kejžarja vse predstave letošnjega festivala, podnaslovljenega Festival radikalnih teles, odpirajo možnost angažmaja občinstva, ki vstopa v predstave v skupnem grajenju doživetja.

V petih dneh se bodo predstavile vrhunske eksperimentalne plesne produkcije, ki preizprašujejo uveljavljene družbene strukture, tvorjenje pomena v interconi med glasbo, besedo in gibom, hkrati pa praznujejo in utelešajo jezike neizmerljive svobode sredi nenehnega iskanja drugačnih oblik sobivanja. Predstave, ob katerih se bodo zvrstile še debate, koncerti in druženja z gosti, se bodo odvile v Španskih borcih, Plečnikovem letnem gledališču v Tivoliju, ustvarjalnem centru Švicarija in drugih lokacijah po Ljubljani.

Na festival med drugim prihaja francoski koreograf Noe Soulier s predstavo Dejanja in geste, med domačimi sodelujočimi pa so Leja Jurišič in Marko Mandič, ki se bosta predstavila s šesturnim performansom z naslovom Skupaj, ter Lili M. Rampre, ki na festival prihaja z delom v razvoju Struktura občutka. Izpostavljen je tudi koncert etno-jazz skupine Naked iz Srbije, ki bo nastopila v navezi s slovensko hip-hop skupino Šlagwerk.

Festival Spider, katerega začetki segajo v leto 2010, je letos vključil tudi filmski medij. Za uvod v festival so v nedeljo v Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom prikazali film Divji fantje francoskega režiserja Bertranda Mandica, ki ga je izbral režiser Miha Možina. Film je bil doslej v Sloveniji prikazan le na festivalu Kino Otok v Izoli.

Pajek