STA, 5. 9. 2011

Platforma sodobnega plesa s predstavitvijo mariborskih adutov

Ob zaključku festivala NagiB bo Maribor od 7. do 9. septembra gostil še Platformo sodobnega plesa. Po lanskih težavah s financiranjem platforme, ki so skoraj vodile do njene odpovedi, je letos le ta raztegnjena čez vse leto. Po spomladanski akciji z Venezuelcem Davidom Zambrano bodo v Plesni izbi Maribor zdaj predstavili še svoje glavne adute.

foto Madster

Platforma je namenjena predstavitvi umetnikov, ki se ukvarjajo s sodobnim plesom in so vpeti v sodelovanja v slovenskem in mednarodnem prostoru. Poudarek je na lokalnih umetnikih, ki izhajajo iz Plesne izbe Maribor, a stopajo tudi na druge odre.

"Želimo dokazati, da imamo izredno kakovosten kader in izredno dobro mrežo v tujini ter da se splača predstavo sodobnega plesa obiskati tudi v Mariboru," je povedala predsednica Plesne izbe Maribor Mojca Kasjak. "Imamo pester program, skozi katerega bodo ljudje lahko dobili zanimiv vpogled o tem, kaj se vse dogaja na slovenskih in mednarodnih tleh," je dodala.

Predstavili bodo dela plesalk in koreografinj Nine Fajdiga, Jasmine Križaj, Tine Valentan in Urške Vohar, mladih avtoric April Veselko, Maje Lamovšek in Maje Šnuderl ter glasbenika Žige Goloba.

Drugi dan festivala bosta sodelovali tudi tuji gostji. To sta Švicarka Simone Truong z Nino Fajdiga v predstavi Nina Simone ter Portugalka Cristina Planas Leitao z Jasmino Križaj v Zelo okusni predstavi.

V letošnjem letu je poudarek Platforme na decentralizaciji in socializaciji sodobnega plesa, kar je dokazala že s spomladansko akcijo. Takrat je nastopil venezuelski koreograf in performer David Zambran, ki je predstavil projekt 50 vasi po desetih slovenskih krajih.

Tokratne predstave bodo na sporedu od 7. do 9. septembra vsak dan ob 20. uri v Amfiteatru Druge Gimnazije in na Komornem odru SNG Maribor. Osrednji festivalski prostor bo na Gosposki ulici 27, kjer bodo vse festivalske dni potekale številne dejavnosti.

Platforma sodobnega plesa je nastala leta 2007 pod imenom Platforma mladih ustvarjalcev, a je postopoma spreminjala svoje ime in širila svoj okvir. Lani je bila zaradi finančnih težav izvedena v zelo skromni obliki decembra, letos pa so jo raztegnili na več dogodkov skozi vso leto. Kot omenjeno, se je začela s turnejo Davida Zambrana, zaključuje pa se s tokratno predstavitvijo v Mariboru.

"Konceptualno je Platforma sodobnega plesa našla svoje sidro v tem, da opozarja na pogoje dela na področju sodobnega plesa," je pojasnila Kasjakova. S tem namenom se je Plesna izba Maribor, ki te dni prireja tudi mednarodni festival sodobnega plesa NagiB, združila z organizatorji mednarodnega festivala neodvisnega gledališča Prestopi, da bi skupaj uspeli izboljšati razmere, v katerih nastaja neodvisna uprizoritvena umetnost v Mariboru.

"Umetnost mora postati spet vrednota. In to taka umetnost, ki ima kreativni značaj. Preveč smo že na površini s stand-up komedijami in banalnimi nakupovalnimi scenami. Čas je, da začutimo spet to vrednoto, ki ti jo lahko daje dobra predstava," meni Kasjakova.