STA, 24. 5. 2012

V SMG IN Glej prihaja 6. gledališki festival Prelet

S tremi performansi se bo zvečer v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) začel 6. gledališki festival Prelet. Festival, ki bo do konca maja ponudil 16 predstav, letos v SMG prvič pripravljajo v sodelovanju z Gledališčem Glej. Letošnja novost so performansi, ki bodo popestrili tudi sklep festivala.
:
:

Avtorja prvega performansa z naslovom Kratko predavanje o prednostih slovenske kulture sta Jure Novak in Olga Kacjan, pod drugega, pod naslovom Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico, se podpisuje Marko Bulc, avtor tretjega "Kroatische-Slowenische Freundschaft: Patria pa je hrvaški umetnik Željko Zorica.

Pred odprtjem bo v sklopu festivala ob 17. uri v Gledališču Glej na ogled premiera lutkovno-glasbene predstave Ajde Ross v režiji Petra Kusa Gozd raja, v SMG pa bodo dve uri pozneje uprizorili predstavo Iva Svetine Stolp v režiji Silvana Omerzuja.

Do 31. maja si bo med predstavami v produkciji SMG bo mogoče ogledati Dantonovo smrt Georga Büchnerja v režiji Jerneja Lorencija, Izgubljeno čast Katharine Blum Heinricha Bölla v priredbi Blažke Müller Pograjc in režiji Matjaža Pograjca ter predstavo Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine.

Glej pa bo poleg premiere Gozd raja med drugim prispeval Liferante v režiji Mihe Nemca in predstavo Misterio Bufo, ki je nastala po motivih Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega v režiji Marka Bratuša.

V sklopu festivala pripravljajo tudi delavnico dramskega pisanja, ki jo bo vodil ameriški dramatik Norman Allen, avtor drame Zadnji ples Nižinskega, ki je bila uprizorjena v SMG v režiji Marka Mlačnika.

Za sodelovanje z Glejem so se v SMG odločili zaradi vsebinskih podobnosti gledališč. Veliko število umetnikov je v preteklosti sodelovalo z obema gledališčema.

Prelet