STA, 28. 1. 2020

Pevsko in glasbeno bogata Antigona postavljena v čas balkanskih vojn

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo v četrtek, 6. februarja, ob 19.30 slovenska premiera Antigone, nastale po istoimenski drami Dušana Jovanovića v izvedbi gostujočega gledališča Outer Gaea Company iz Londona. Tragedija se na podlagi antičnega mita osredotoča na obdobje balkanskih vojn, ki bo prikazano s petjem in glasbo.
:
:

Foto: Arhiv MGL

Dramaturginja in vodja oddelka za mednarodno sodelovanje MGL Eva Mahkovic je na današnji novinarski konferenci povedala, da predstava postavlja mit Antigone v oblegano Sarajevo v času balkanskih vojn. Igralka Gaja Višnar, ki bo v predstavi Antigona, in režiserka Sanja Gregorčič sta namreč kot mladi še živeli v času Jugoslavije, a čeprav sta bili kot dekleti manj seznanjeni z dogajanjem v balkanskih vojnah in obvarovani pred znanjem o vojnih zločinih, se ob pogledu nazaj spominjata, kako ju je celotno obdobje zaznamovalo.

Avtorja priredbe sta Sanja Gregorčič in Chris Towner-Jones, producent je Stephan Dilley. Režiserka je po dveh letih prirejanja, dodajanja in spreminjanja premiero želela imeti doma, čeprav že vrsto let ustvarja v tujini. Po njenih besedah imajo ženske vloge v tokratni izvedbi velik pomen, Jovanovićevi družbenokritični in eksistencialni motivi pa so izpostavljeni skupaj z žrtvami, posilstvi, begunci ter drugimi grozodejstvi vojn.

Režiserki in Antigoni Gaji Višnar je bilo pomembno, da prihajajo igralci iz držav okoli Balkana in dlje, da se pokaže, na kakšne načine so ljudje izkušali balkanske vojne. Tako so med njimi predstavljene različne narodnosti - mati Jokasto upodablja Američanka Pippa Winslow, Kreona Britanec Paul Hamilton, Ismeno Hrvatica Nikolina Prkačin, Tejrezija in starko Italijan Fabrizio Matteini, stražarja madžarsko-izraelski igralec Adam Meir, na odru pa sta še Nika Kaplja, ki igra begunko, in Chris Towner-Jones.

A ne le balkanske vojne, temveč tudi vse druge temeljijo na ponavljajočih se človeških principih - pohlepu, političnih ciljih in včasih popolnemu nesmislu. "Mislil bi si, da bi se naučili," je dejal Hamilton. V predstavi je predstavljen tudi glas malega človeka, tistega, ki v vojno ne gre po izbiri, ampak ga v to prisilijo državni voditelji.

Oder bo na vojne spominjal skozi osvetlitev, petje in glasbo, za katero je režiserka našla navdih v starem jugo-rocku, ki ga je kot najstnica poslušala na Metelkovi do zgodnjih jutranjih ur. Skozi spomine na vojne predstava odpira vprašanja, kot so, zakaj se ničesar ne naučimo iz preteklih vojn, kakšne so posledice na različne skupine ljudi v vojni in zakaj svet včasih le opazuje brez poseganja ter pomoči. Po besedah ustvarjalcev bo povezala čas med Sofoklesovimi deli Kralj Ojdip in Antigona.

Po ljubljanski premieri se Antigona seli v Tolmin in nato v tujino. Predstava bo potekala v angleščini s slovenskimi nadnapisi.

MGL, Antigona, Sanja Gregorčič, Gaja Višnar, Dušan Jovanović, Anglija