STA, 6. 2. 2020

Na odru MGL premiera Antigone v času balkanskih vojn

Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bo drevi ob 19.30 slovenska premiera Antigone, nastale po istoimenski drami Dušana Jovanovića v izvedbi gostujočega gledališča Outer Gaea Company iz Londona. Tragedija, ki jo je režirala Sanja Gregorčič, se osredotoča na obdobje balkanskih vojn, ki bo prikazano s petjem in glasbo.
:
:
Foto: Outer Gaea Company
Foto: Outer Gaea Company
Foto: Outer Gaea Company
Foto: Outer Gaea Company
Foto: Outer Gaea Company
Foto: Outer Gaea Company
Foto: Outer Gaea Company

V tokratni izvedbi postavlja pevsko in glasbeno bogata tragedija mit Antigone v oblegano Sarajevo v času balkanskih vojn. Tega obdobja se spominjata režiserka Sanja Gregorčič in igralka Gaja Višnar, ki sta odraščali v Jugoslaviji. Obema je bilo pomembno, da prihajajo igralci iz različnih držav - Balkana, sosednjih in bolj oddaljenih držav -, saj so na ta način želeli pokazati, na kakšne načine so ljudje doživljali balkanske vojne.

Tako so se slovenski Antigoni pridružili igralci različnih narodnosti - mati Jokasto upodablja Američanka Pippa Winslow, Kreona Britanec Paul Hamilton, Ismeno Hrvatica Nikolina Prkačin, Tejrezija in starko Italijan Fabrizio Matteini, stražarja madžarsko-izraelski igralec Adam Meir, na odru pa sta še Nika Kaplja, ki igra begunko, in Chris Towner-Jones.

Avtorja priredbe sta režiserka in Chris Towner-Jones, producent je Stephan Dilley. Po režiserkinih besedah imajo ženske vloge v tokratni izvedbi velik pomen, Jovanovićevi družbenokritični in eksistencialni motivi pa so izpostavljeni skupaj z grozodejstvi vojn.

Hamilton, ki kot igralec dela že 35 let in je nastopil tudi v filmih, kot sta Dnevnik Bridget Jones ter Legenda o Tarzanu, je na predstavitvi predstave spregovoril na splošno o vojnah, ki temeljijo na ponavljajočih se človeških principih - pohlepu, političnih ciljih in včasih popolnem nesmislu. "Mislil bi si, da bi se naučili," je dejal Hamilton. V predstavi je predstavljen tudi glas malega človeka, tistega, ki v vojno ne gre po izbiri, ampak ga v to prisilijo državni voditelji.

Oder bo na vojne spominjal skozi osvetlitev, petje in glasbo, za katero je režiserka našla navdih v starem jugo-rocku, ki ga je kot najstnica poslušala na Metelkovi do zgodnjih jutranjih ur. Po besedah ustvarjalcev bo predstava povezala čas med Sofoklesovimi deli Kralj Ojdip in Antigona.

Po ljubljanski premieri se Antigona seli v Tolmin in nato v tujino. Predstava bo potekala v angleščini s slovenskimi nadnapisi.

MGL, Antigona, Sanja Gregorčič, Gaja Višnar, Dušan Jovanović, Anglija

Povezani dogodki