m, 8. 5. 2010

Papirnate lutke Branete Solceta

Brane Solce je avtor, ki je temeljito raziskal govorico papirnatega gledališča. Del njegovega opusa si lahko do ponedeljka, 10. maja 2010 ogledate v KUD France Prešeren.

foto Brane Solce

Brane Solce, multimedijski umetnik, v začetku 80-ih ustanovi gledališko skupino, ki gostuje na pomembnejših lutkovnih festivalih po vsem svetu. Branetovo gledališče je zasnovano povsem avtorsko; lutke so iz papirja – materiala, ki ponuja neštete možnosti (pre)oblikovanja. Gledališče Papelito (prej Papilu) povezuje izrazito vizualni jezik metafor in simbolov z glasbo in zvoki – pripoveduje torej brez besed, kot nekakšna animirana papirnata slikanica.

foto Brane Solce

Gledališče Papelito je uprizorilo več kot 30 različnih predstav, vsako v drugačni papirni tehniki: zgibanke, kopitljački, senčne figure, škatlice, maske … Leta 1999 je v seriji 10 otroških tv oddaj An Ban Brane glavni ustvarjalec –  scenograf, glasbenik, animator, snovalec likov, scenarist ...

foto Brane Solce

Od leta 2000 se ukvarja tudi s filmsko animacijo; za seriji otroških risank o Miški Smetiški (producent: TV SLO) dobi priznanje kot najboljši neodvisni avtor in kot avtor najboljše otroške risanke. In še nekaj njegovih animiranih filmov: Glej tička!, Profesor Ananas, Gospod Bordigon, i-motion, Los Papelitos ...

foto Brane Solce

Poleg Miške smetiške, ki je bila vir inspiracij natečaja Živel strip!, je Solce predstavil še nekaj svojih junakov iz sveta papirnatih lutk, maske in animacije.

foto Brane Solce

Povezave:


- Fotogalerija Papirnate lutke Braneta Solceta na SiGledal
- Brane Solce na Repu

- Teatro Pupelito

Brane Solce

Nuša Komplet, SiGledal, 17. 6. 2013
Četrtič ...
Ksenija Repina Kramberger, 19. 10. 2012
Spet jesen, spet začetek