KUD Samosvoj, STA, 23. 3. 2016

Bara Kolenc in Atej Tutta v glavnem programu festivala Theatertreffen

Slovenska umetnika Bara Kolenc in Atej Tutta sta se s predstavo Metamorfoze 3°: RETORIKA kot prva slovenska avtorja doslej uvrstila v glavni program najpomembnejšega nemškega gledališkega festivala Theatertreffen 2016, in sicer v okviru mednarodnega fokusa Theatertreffen Stückemarkt.
:
:

Foto: Arhiv KUD Samosvoj

Theatertreffen je 'nemško Borštnikovo srečanje', ki vsako leto v mesecu maju predstavi jagodni izbor nemške institucionalne gledališke produkcije in v Berlinu združi gledališke avtorje, novinarje in goste iz vsega sveta. Gre za enega najprestižnejših gledaliških festivalov na svetu, ki poteka v organizaciji ene najpomembnejših evropskih kulturnih institucij Berliner Festspiele. Glavni program festivala je vsako leto sestavljen iz desetih izbranih nemških institucionalnih produkcij pretekle sezone in petih mednarodnih gostujočih predstav in bralnih uprizoritev v okviru mednarodnega fokusa inovativnih avtorjev Theatertreffen Stückemarkt.

Neodvisna žirija kritikov je v glavni program 53. Theatertreffen, ki bo potekal od 6. maja do 22. maja 2016 v Berlinu, med 394 nemškimi institucionalnimi predstavami izbrala 10 najboljših produkcij pretekle sezone, posebna žirija gledaliških režiserjev in dramatikov Theatertreffen Stückemarkt pa je med 314 prijavljenimi projekti z vse Evrope izbrala 5 projektov, med njimi predstavo avtorjev Bare Kolenc in Ateja Tutte Metamorfoze 3°: RETORIKA.

Med domačimi predstavami v glavnem programu bodo Der die mann Konrada Bayerja v režiji Herberta Fritscha in v izvedbi gledališča Volksbühne v Berlinu; Effi Briest Clemensa Sienknechta in Barbare Bürk po predlogi Theodorja Fontaneja in v izvedbi Deutsches Schauspielhaus v Hamburgu; The Situation avtorice in režiserke Yael Ronen v izvedbi berlinskega gledališča Maxim Gorki in projekt Tyrannis Ersana Mondtaga (Staatstheater Kassel).

Namen mednarodnega fokusa Theatertreffen Stückemarkt je festivalski publiki in gledališkim producentom predstaviti izbrane avtorje kot največje talente sodobnega evropskega gledališča, ki razvijajo nove forme avtorstva, odkrivajo nove gledališke jezike in premikajo meje možnega znotraj uprizoritvenih umetnosti in umetnosti nasploh, poskrbeti za njihovo mednarodno prepoznavnost in jim ponuditi možnosti za njihov nadaljnji umetniški razvoj. Letos je petčlanska žirija v sestavi Hans-Werner Kroesinger, Kathrin Röggla, Árpád Schilling, Simon Stone in Christina Zintl iskala inovativne forme avtorstva, ki se ukvarjajo s politično dimenzijo uprizoritve.

Bara Kolenc in Atej Tutta bosta predstavo Metamorfoze 3°: RETORIKA odigrala 18. maja 2016 na velikem odru Berliner Festspiele, v okviru festivala pa bosta vodila tudi delavnico, na katerih bosta predstavila svoje metode dela, in sodelovala v pogovorih z avtorji. Poleg tega bo eden izmed članov žirije za leto dni postal njun umetniški sodelavec.

Izbranih 5 avtorjev Theatertreffen Stückemarkt se bo potegovalo za nagrado - produkcijo novega projekta v Schauspiel Dortmund v 2017. Avtorji bodo na festivalu v oblikI kratkega “pitchinga” predstavili svoj novi projekt, nato pa bo preko neposrednega prenosa potekalo glasovanje publike na spletu (socialna omrežja in blog Berliner Festspiele).

Povezave:

Bara Kolenc, Berlin, Theatertreffen, Atej Tutta, Nemčija