STA, 6. 12. 2010

Pahorjeva Nekropola še na tržaških odrskih deskah

V soboto, 4. decembra, so v nabito polnem tržaškem gledališču Verdi uprizorili predstavo Nekropola, ki je v režiji Borisa Kobala nastala na podlagi istoimenskega romana Borisa Pahorja. Predstavi v slovenskem jeziku z italijanskimi nadnapisi je sledil pogovor z avtorjem.

Nekropola / foto Miha Fras

Predstava Nekropola, ki sodi v sklop dogodkov Ljubljane - svetovne prestolnice knjige, je premiero doživela junija na Ljubljanskem gradu.

Kobal j
e pred slovensko premiero dejal, da je želel odmevni trikratni Pahorjev ne fašizmu, nacizmu in komunizmu prenesti občinstvu, ki je tudi samo del te polpretekle režimske zgodovine. Po njegovih besedah je Nekropola Pahorjevo slogovno najbolj izstopajoče delo, ki govori o pisateljevi izkušnji s koncentracijskim taboriščem Struthof, kjer je bil zaprt med vojno.

V predstavi kot edini govorec nastopa Pavle Ravnohrib. Drugi nastopajoči predstavljajo le sence. Dramaturgija je delo Klavdije Zupan, scenografija pa Jožeta Logarja. Glasbo v predstavi - skladbo Vocaliza Sergeja Rahmaninova - v živo izvajata sopranistka Katarina Kobal in pianist Miha Nagode.

Nekropola je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega ter Društva Celinka in KUD Pod Topoli.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal