PGK, 6. 12. 2017

Okrogla miza po predstavi Teror

Po izjemno odmevni premieri kontroverzne drame Teror v Prešernovem gledališču Kranj organizirajo okroglo mizo, na kateri bodo načeli aktualna vprašanja, ki jih predstava odpira. Govorili bodo o terorizmu, nacionalni varnosti, skrbi za slovenski zračni prostor, sistemih zaščite ljudi na množičnih prireditvah itd.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Okrogla miza bo v petek, 8. decembra 2017, po večerni predstavi Terorja, predvidoma ob 21. 30 uri v dvorani Prešernovega gledališča na Glavnem trgu 6 v Kranju.

Okroglo mizo bo vodil prof. dr. Iztok Podbregar, dekan Fakultete za organizacijske vede v Kranju, nekdanji general in podpolkovnik v Slovenski vojski, izšolani vojaški pilot.

Njegovi sogovorniki na okrogli mizi bodo: Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, prof. dr. Peter Umek, kriminalistični psiholog in pogajalec z delinkventi, Martin Koželj, vodja varnosti in integritete pri Nogometni zvezi Slovenije, polkovnik Blaž Pavlin, ki je v Slovenski vojski odgovoren za nadzor zračnega prostora iz zraka, in Janja Roblek, predsednica sodnega sveta na kranjskem sodišču.

Iztok Podbregar je v intervjuju za revijo Zarja povedal, da slovenski zračni prostor nadzoruje zveza Nato, natančneje, zanj skrbijo Italijani in Madžari. Delegiranje nacionalne obrambe je racionalna odločitev, saj bi bilo za majhno Slovenijo predrago, če bi morala sama voditi kompleksen sistem nadzora, ki vključuje: ustrezno število ljudi, nabor za selekcijo pilotov, vzdrževanje letal itd. Kot lahko vidimo v predstavi Teror, je temeljna težava vsake nacionalne varnosti koordinacija med sistemi. Dr. Podbregar je že pred leti dal pobudo za združitev vojske, policije ter enot za zaščito in reševanje, kar bi prineslo tudi združitev ključnih sistemov obveščanja in odločanja v kriznih situacijah. Ko pride do krize, pri koordinaciji ločenih sistemov izgubimo preveč časa. "Pilot Lars Koch, obtoženi v drami Teror, je ostal osamljen. Nobeden od tistih, ki bi morali ukrepati, ni naredil ničesar in potem se je on pač odločil po svoji vesti," pravi Podbregar.