STA, 29. 11. 2017

Kranjsko gledališče s Terorjem odpira vrsto dilem

Prešernovo gledališče Kranj je za četrto premiero letošnje sezone izbralo slovensko krstno uprizoritev sodobne drame Ferdinanda von Schiracha Teror, ki jo režira Eduard Miler. Teror, ki je med trenutno najbolj uprizarjanimi deli na evropskih odrih in po svetu, gledalce kot poroto postavi pred pravne in moralne dileme.
:
:

Foto: Arhiv PG Kranj

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak, gre za besedilo z zelo aktualno problematiko terorizma. Ta pa ni predstavljena plakatno ali deklarativno, temveč besedilo odstira dileme, kako se odzvati s pravnega in etičnega vidika.

Dramaturginja Žanina Mirčevska je pojasnila, da besedilo ponuja tako močan dramski zaplet, da bi ga lahko primerjali z grško tragedijo. Pilot vojaškega letala Lars Koch razstreli letalo s 164 potniki, ki so ga ugrabili teroristi in ga usmerili proti nogometnemu stadionu, na katerem je bilo 70.000 ljudi.

Drama se odvija v sodni dvorani, v kateri so poleg pilota, obtoženega za smrt potnikov, tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti.

"Cilj je, da se vsak od nas vpraša, kaj bi naredil, če bi bili na mestu Larsa Kocha, ali bi ukrepal ali pa bi spoštovali zakon," je dejala Mirčevska in dodala, da se ob tem odpira vrsta pravnih in etičnih vprašanj. Hkrati besedilo odpira vprašanje, zakaj se na teroristično grožnjo niso odzvali tisti sistemi, ki bi se morali, in zakaj nihče drug ni ukrepal.

Govori tudi o človekovem dostojanstvu, saj postavlja vprašanje, kako se lahko človeško življenje tehta z drugim, ali je primerno žrtvovati manjše število ljudi, da se reši večje število. "Teme se ena za drugo v izvrstnih kreacijah igralcev luščijo kot čebula, plast za plastjo in na koncu publiko čaka težka odločitev," je izpostavila Marinka Poštrak.

"Gledališče se odpre kot forum, kar je tudi trend tega tako imenovanega dokumentarnega gledališča," je dejal Miler in poudaril, da je takšno delo za režiserja zelo zahtevno, saj ima le malo manevrskega prostora, kako ogledališčiti zadevo. Predstava take vrste pa lahko živi samo od močnega orožja argumentov.

"Ta predstava kliče ljudi na odgovornost. Danes živimo v svetu, ko se odgovornost prelaga in je nihče noče zares prevzemati. Sodimo napačnim ljudem. Sistem je namreč odpovedal. Politika je tista, ki bi se morala odločiti, ampak se ni in odločitev je bila na ramenih posameznika," je izpostavil Aljoša Ternovšek, ki ima v drami vlogo branilca.

Darja Reichman, ki kot tožilka zagovarja ustavno določbo, da življenja ni mogoče tehtati z drugim življenjem in je vsako samo po sebi dragoceno, si želi, da se drama ne bi končala zgolj z odločitvijo, ali je pilot kriv. Temveč da bi se začeli bolj na splošno in poglobljeno pogovarjati o takšnih primerih, ko zatajijo politika in pristojne institucije.

Gledališče bo v tednu po premieri, ki bo v nedeljo, 3. decembra, pripravilo tudi okroglo mizo z različnimi strokovnjaki, ki bodo razpravljali o temah, ki jih odpira drama. To v zadnjih dveh letih igrajo po vsem svetu in po podatkih zbranih glasov publike iz 70 gledališč in 15 držav se je 92 odstotkov od več kot 1600 predstav oziroma sojenj končalo z oprostilno sodbo. Več kot 61 odstotkov vseh porotnikov je odločilo, da obtoženi ni kriv.