PGK, 27. 9. 2013

Avtorski projekt 25.671 bo eden od vrhuncev mednarodnega festivala Divadelna Nitra

V ponedeljek, 30. septembra 2013, bo Prešernovo gledališče Kranj na festivalu Divadelna Nitra (v Nitri na Slovaškem) gostovalo s predstavo o izbrisanih.
:
:

foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

Divadelna Nitra je eden najuglednejših gledaliških festivalov v srednji Evropi, ki tokrat že dvaindvajsetič gosti ugledna imena evropskega gledališča. Zasnovan je bil kmalu po padcu železne zavese kot stičišče gledaliških praks iz vzhoda in zahoda. Hitro je Divadelna Nitra (Gledališka Nitra) postala festival vrhunskih predstav, na katerem so s svojimi predstavami med drugimi gostovali: Declan Donnellan, Piotr Cieplak, Jerzy Jarocki, Nikolaj Koljada, Josef Nadj, Nicolas Stemann, Krzysztof Warlikowski, Alain Platel, Oskar Koršunovas, pa tudi Damir Zlatar Frey, Sebastijan Horvat, Dragan Živadinov, Matjaž Pograjc , Tomi Janežič, Ivana Djilas in Janez Janša.

Med slovenskimi gledališči so bili doslej gostje festivala Drama SNG Maribor, Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska. Prešernovo gledališče tokrat gostuje prvič in sicer s predstavo, ki je dvignila precej gledališkega in političnega prahu v prejšnji sezoni. Seveda gre za predstavo o izbrisanih - avtorski projekt 25.671, ki ga je režiral Oliver Frljić in v kateri igrajo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Matjaž Višnar in drugi.

Predstava je v programu festivala Divadelna Nitra, ki ima letos moto: »Očiščenje?«, predstavljena kot eden od vrhuncev in uvrščena v kontekst predstav, ki se soočajo z neposrednim zgodovinskim dogajanjem.  Poleg Prešernovega gledališča Kranj v glavnem programu sodeluje še 12 gledališč iz devetih držav (Slovaška, Češka, Poljska, Madžarska, Nemčija, Romunija, Francija, Hrvaška in Slovenija).

Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj: »Uvrstitev na ta festival je vsekakor priznanje za naše gledališče, obenem pa gre tudi za prepoznavnost slovenskega gledališča v tujini, kar ni nezanemarljivo. Še posebej v teh časih, ko se kulturo gleda postrani. Kultura namreč na ta način prispeva k promociji Slovenije kar ima svoj na koncu tudi gospodarski pomen.«

S tem gostovanjem pa se poti predstave 25.671 in Prešernovega gledališča šele začenjajo. Že 10. oktobra se začne turneja po Srbiji (Vršac, Beograd, Kragujevac) in sodelovanje na festivalu Joakim InterFest, konec oktobra pa seveda sodeluje tudi v tekmovalnem sporedu letošnjega Borštnikovega srečanja.

Povezava: http://www.nitrafest.sk

PGK, Nitra, Divadelna Nitra, Slovaška

Povezani dogodki