CD, 1. 4. 2011

Okrogla miza o humorju

Danes, 1. aprila 2011, ob 20.30 (po predstavi Cvetje v jeseni) bo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma okrogla miza z naslovom Slovenec, humor in prepih. Ne se hecat sine - zapri že to okno!
:
:

Cvetje v jeseni / foto Emina Djukić
Povezuje: Vid Vodušek

Sogovorniki: Matjaž Lunaček, Izar Lunaček, Nataša Tič Ralijan in Martina Ipša

Vid Vodušek je diplomirani psiholog, dela kot mladi raziskovalec in psiholog oz. psihoterapevt na Psihiatrični kliniki, Enoti za psihoterapijo psihoz. Največ "kliničnega" časa preživi v grupah (kot koterapevt in tudi kot udeleženec), največ raziskovalnega truda pa vlaga v analizo komunikacijskega procesa (v grupah in vobče) ter proces oblikovanja in spreminjanja stališč.

Matjaž Lunaček je psihiater in psihoanalitik, ki bo iz vidika kliničnih izkušenj in psihoanalitične teorije osvetlil psiho(pato)loške plati humorja: humor in komično kot obrambni mehanizem, kot specifična sprostitev psihične energije, ...

Izar Lunaček je likovnik in filozof, ilustrator, prevajalec in stripar. O humorju bo govoril iz vidika smešnega v slikovnem mediju in literaturi.

Nataša Tič Ralijan je igralka in upodobiteljica lika Ana Liza v nekdanji oddaji "Mario". S humorjem in komičnim ima izkušnjo kot ustvarjalka lika, ki naj bi že sam po sebi izvabljal smeh. Z nami bo delila, kakšen je ta lik bil, kako ga je bilo ustvarjati in kako igrati.

Martina Ipša je stand up komičarka, znana po svojem (samo)kritičnem in rahlo ciničnem slogu. Zanimive so izkušnje pripravljanja nastopov:
kakšen tekst je smešen tekst, o čem govori in kako ga govoriti? Kakšna je vloga profesionalnega komika? Kakšni smejalci so Slovenci - koliko, čemu in kako se smejijo?