SLOGI, 12. 1. 2015

Ogled Škofjeloškega pasijona 2015 s strokovnim vodenjem

Škofjeloški pasijon je največja gledališka predstava na prostem v Slovenji, najstarejše dramsko besedilo v slovenskem jeziku, najstarejša ohranjena dramska režijska knjiga v Evropi in živa mojstrovina državnega pomena! Doživite ga v družbi s strokovnjaki Slovenskega gledališkega inštituta.
:
:

Foto: Boštjan Bernik

Ogled uprizoritve s strokovnim vodenjem

Škofjeloški pasijon je edinstven dogodek s področja slovenske gledališke zgodovine in kulturne dediščine, ki si ga lahko v živo ogledate samo vsako šesto leto v Škofji Loki. Letos bo v postnem in velikonočnem času na ulicah starega mestnega jedra Škofje Loke ponovno uprizorjen. Uprizoritev Škofjeloškega pasijona temelji na najstarejšem v celoti ohranjenem dramskem besedilu v slovenskem jeziku z dodatki v latinskem in nemškem jeziku. Izvirno dramsko besedilo je med letoma 1715 in 1727 zapisal Lovrenc Marušič, pater Romuald. Poleg tega je Škofjeloški pasijon tudi najstarejša ohranjena dramska režijska knjiga v Evropi ter največja gledališka predstava na prostem v Sloveniji. Zaradi svoje izvirnosti in pomena, bogastva izraženega slovenskega jezika ter samega obsega predstave je Škofjeloški pasijon razglašen za živo mojstrovino državnega pomena.

Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Pasijonsko pisarno za Vas organizira posebno doživetje Škofjeloškega pasijona. Pripravili so strokovno Pasijonsko ekskurzijo z ogledom uprizoritve Škofjeloškega pasijona ter prevozom iz Ljubljane.

Program

Iz Ljubljane bomo krenili s pasijonskim avtobusom s parkirišča pod Halo Tivoli. Spremljal Vas bo strokovnjak Slovenskega gledališkega inštituta, ki Vam bo že na poti do prizorišča predstavil teatrološko zgodovino, tradicijo in pomen Škofjeloškega pasijona. Po prihodu v staro mestno jedro Škofje Loke boste lahko začutili pasijonski utrip s stojnicami, delavnicami in prikazi domače umetnostne obrti, če boste želeli, pa se boste lahko udeležil vodenega ogleda Kapucinske knjižnice, kjer je med drugim shranjen rokopis Škofjeloškega pasijona, ali pa se v družbi strokovnjaka Slovenskega gledališkega inštituta podali na voden gledališki sprehod po kapucinski poti. Nato si bomo na osrednjem prizorišču (Mestni trg – sedišče) ogledali uprizoritev Škofjeloškega pasijona (dolžina uprizoritve približno 1 ura 40 minut). Po uprizoritvi vas bo avtobus odpeljal v Ljubljano. Na poti domov boste s strokovnjakom Slovenskega gledališkega inštituta strnili misli in občutja ob doživetju tega edinstvenega kulturnega dogodka.

Strokovne Pasijonske ekskurzije se lahko udeležite v naslednjih terminih:

  • nedelja, 22. marec 2015 – odhod avtobusa iz Ljubljane ob 13.30; po prihodu v Škofjo Loko ogled Kapucinske knjižnice/gledališki sprehod/ogled pasijonskih stojnic; ogled uprizoritve Škofjeloškega pasijona ob 16. uri, povratek v Ljubljano s prihodom predvidoma ob 19 uri.

 

  • sobota, 11. april 2015 - odhod avtobusa iz Ljubljane ob 17.30; po prihodu v Škofjo Loko ogled Kapucinske knjižnice/gledališki sprehod/ogled stojnic; ogled uprizoritve Škofjeloškega pasijona ob 20. uri, povratek v Ljubljano s prihodom predvidoma ob 23 uri.


Strokovna Pasijonska ekskurzija zajema:

  • prevoz z avtobusom iz Ljubljane v Škofjo Loko in nazaj – zbirno mesto parkirišče pod Halo Tivoli,
  • strokovno vodenje in predstavitev Škofjeloškega pasijona med prevozom,
  • voden ogled Kapucinske knjižnice ali voden gledališki sprehod po kapucinski poti ali ogled pasijonskih stojnic (po izboru),
  • ogled uprizoritve Škofjeloškega pasijona na osrednjem prizorišču (Mestni trg – sedišča; sedeži niso oštevilčeni).


Cena paketa je 30 EUR na osebo. Otroci do 8. leta starosti v spremstvu staršev, ki si bodo uprizoritev ogledali v naročju staršev: 10 EUR. Ob skupinski prijavi in plačilu nad 20 oseb nudimo 10 % popust na ceno paketa.

Prijave:
Izpolnjeni prijavni obrazec pošljite na naslov mihael.cepeljnik@slogi.si, najkasneje do petka, 23. januarja 2015. Rok za plačilo je 30. januar 2015 - dodatne informacije vam posredujemo po prijavi in zaključenih prijavah.

Pridružite se nam in izkoristite priložnost za strokovno voden ogled edinstvenega dogodka, ki ga lahko v tej obliki doživite samo vsakih šest let.

Povezava: Več informacij o Škofjeloškem pasijonu

SLOGI, Škofjeloški pasijon

Slovenski gledališki inštitut je bil ustanovljen 28. februarja 2014 in je pravni naslednik Slovenskega gledališkega muzeja, ustanovljenega 29. novembra 1952. Oddelki muzeja se ukvarjajo z zbiranjem, hrambo, dokumentiranjem, raziskovanjem, strokovno obdelavo in predstavljanjem raznovrstnega gradiva, ki je pomembno za zgodovino slovenskega gledališča in uprizoritvenih umetnosti v širšem smislu.

Povezava: Vse novice v rubriki Dejavnosti gledališkega inštituta


Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg  17, 1000 Ljubljana
Elektronski naslov: slogi@slogi.si
Tel: 01 241 58 00 / Faks: 01 241 58 16

Povezani dogodki