Ogled Škofjeloškega pasijona 2015 s strokovnim vodenjem

Avtor: SLOGI

Škofjeloški pasijon je največja gledališka predstava na prostem v Slovenji, najstarejše dramsko besedilo v slovenskem jeziku, najstarejša ohranjena dramska režijska knjiga v Evropi in živa mojstrovina državnega pomena! Doživite ga v družbi s strokovnjaki Slovenskega gledališkega inštituta.


Foto: Boštjan Bernik

Ogled uprizoritve s strokovnim vodenjem

Škofjeloški pasijon je edinstven dogodek s področja slovenske gledališke zgodovine in kulturne dediščine, ki si ga lahko v živo ogledate samo vsako šesto leto v Škofji Loki. Letos bo v postnem in velikonočnem času na ulicah starega mestnega jedra Škofje Loke ponovno uprizorjen. Uprizoritev Škofjeloškega pasijona temelji na najstarejšem v celoti ohranjenem dramskem besedilu v slovenskem jeziku z dodatki v latinskem in nemškem jeziku. Izvirno dramsko besedilo je med letoma 1715 in 1727 zapisal Lovrenc Marušič, pater Romuald. Poleg tega je Škofjeloški pasijon tudi najstarejša ohranjena dramska režijska knjiga v Evropi ter največja gledališka predstava na prostem v Sloveniji. Zaradi svoje izvirnosti in pomena, bogastva izraženega slovenskega jezika ter samega obsega predstave je Škofjeloški pasijon razglašen za živo mojstrovino državnega pomena.

Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Pasijonsko pisarno za Vas organizira posebno doživetje Škofjeloškega pasijona. Pripravili so strokovno Pasijonsko ekskurzijo z ogledom uprizoritve Škofjeloškega pasijona ter prevozom iz Ljubljane.

Program

Iz Ljubljane bomo krenili s pasijonskim avtobusom s parkirišča pod Halo Tivoli. Spremljal Vas bo strokovnjak Slovenskega gledališkega inštituta, ki Vam bo že na poti do prizorišča predstavil teatrološko zgodovino, tradicijo in pomen Škofjeloškega pasijona. Po prihodu v staro mestno jedro Škofje Loke boste lahko začutili pasijonski utrip s stojnicami, delavnicami in prikazi domače umetnostne obrti, če boste želeli, pa se boste lahko udeležil vodenega ogleda Kapucinske knjižnice, kjer je med drugim shranjen rokopis Škofjeloškega pasijona, ali pa se v družbi strokovnjaka Slovenskega gledališkega inštituta podali na voden gledališki sprehod po kapucinski poti. Nato si bomo na osrednjem prizorišču (Mestni trg – sedišče) ogledali uprizoritev Škofjeloškega pasijona (dolžina uprizoritve približno 1 ura 40 minut). Po uprizoritvi vas bo avtobus odpeljal v Ljubljano. Na poti domov boste s strokovnjakom Slovenskega gledališkega inštituta strnili misli in občutja ob doživetju tega edinstvenega kulturnega dogodka.

Strokovne Pasijonske ekskurzije se lahko udeležite v naslednjih terminih:

 


Strokovna Pasijonska ekskurzija zajema:


Cena paketa je 30 EUR na osebo. Otroci do 8. leta starosti v spremstvu staršev, ki si bodo uprizoritev ogledali v naročju staršev: 10 EUR. Ob skupinski prijavi in plačilu nad 20 oseb nudimo 10 % popust na ceno paketa.

Prijave:
Izpolnjeni prijavni obrazec pošljite na naslov mihael.cepeljnik@slogi.si, najkasneje do petka, 23. januarja 2015. Rok za plačilo je 30. januar 2015 - dodatne informacije vam posredujemo po prijavi in zaključenih prijavah.

Pridružite se nam in izkoristite priložnost za strokovno voden ogled edinstvenega dogodka, ki ga lahko v tej obliki doživite samo vsakih šest let.

Povezava: Več informacij o Škofjeloškem pasijonu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ogled-skofjeloskega-pasijona-2015-s-strokovnim-vodenjem