STA, 13. 1. 2014

Odstop strokovne komisije Prešernovega sklada sprožil burne odzive

Odstop strokovne komisije Prešernovega sklada za scenske umetnosti zaradi odločitve UO o letošnji nagradi Jožetu Možini je sprožil burne odzive. Svetovni slovenski kongres in Svet slovenskih organizacij iz Italije sta zgrožena nad nizko kulturno ravnijo in omalovaževanjem avtorja filma, stranka Solidarnost pa zahteva odstop upravnega odbora.
:
:

Svetovni slovenski kongres in Svet slovenskih organizacij iz Italije kot dva izmed sopredlagateljev letošnje nagrade Prešernovega sklada Možini sta zgrožena nad nizko kulturno ravnijo in omalovaževanjem avtorja filma o Pedru Opeki, ki jih je bilo v zadnjih dneh zaslediti v nekaterih slovenskih medijih, so zapisali v sporočilu za javnost.

"To je sramota za slovensko kulturo in tiste medije, ki so v to vpleteni," so zapisali. Kot poudarjajo, spoštujejo različna mnenja, tudi na področju kulture in umetnosti, vendar pa tako žaljiva in koordinirana kampanja zoper umetniški izdelek in avtorja presega mejo sprejemljivega in dodatno poslabšuje stanje slovenske kulture.

"Če kaj, je prav film Pedro Opeka, dober prijatelj v slovenski prostor vnesel sporočila sožitja, pravičnosti, ljubezni, človekoljubja, skratka tistega, kar predstavlja kulturo v najširšem in najpomembnejšem pomenu besede. In tistega, kar Slovenija sedaj najbolj potrebuje," menijo.

Avtor je s tem delom po njihovem prepričanju pomembno in pozitivno prispeval k slovenski kulturi ter njeni promociji tudi v tujini. Zato je toliko bolj žalostno, da je film, ki ga je z navdušenjem sprejela tudi množica slovenskih gledalcev, tako grobo napaden, avtor pa žaljivo osebno diskreditiran.

Svetovni slovenski kongres in Svet slovenskih organizacij iz Italije zato UO pozivata, naj ne "podlega primitivnim političnim in medijskim pritiskom".

Solidarnost pa je v sporočilu za javnost zapisala, da ostro protestira proti odločitvi UO v nasprotju z mnenjem strokovne komisije in zahteva nemuden odstop celotnega upravnega odbora.

Gre za novo degradacijo stroke v uradnih državnih inštitucijah. Poleg tega gre tudi za grobo kršitev zakonodaje, ki določa, da mora UO svoje odločitve sprejemati na podlagi mnenj svojih strokovnih komisij.

Ob tem menijo, da je izjava ministra za kulturo, da bo s sodelavci proučil potrebnost zakonskih sprememb na tem področju, popolnoma nepotrebna, saj sta zakon in tudi dosedanja praksa podeljevanja Prešernovih nagrad popolnoma jasna in nedvoumna.

Stranka Solidarnost je poleg tega izrazila polno podporo strokovni komisiji za scensko umetnost in njeni odločitvi, da odstopi. To je po njihovem mnenju namreč na žalost edini način, da članice in člani komisije ohranijo svojo strokovno integriteto.

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada se je za podelitev nagrade Prešernovega sklada Jožetu Možini za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj odločil mimo izbora komisije, kar je v nasprotju z določili zakona o Prešernovi nagradi in statuta Prešernovega sklada.