Tea Kovše, 11. 9. 2010

Odraščanje in prekletstva

Jajce, labodka in zakleti gozd so pripovedovali o skrivnostih življenja.
:
:

foto arhiv The Naive Theatre Liberec

Festival Lutke se počasi izteka, za nami je pestra paleta lutkovnih iger za otroke, mlade in odrasle – vsak je lahko našel košček lutkovnega sveta, ki mu ustreza.

Četrti lutkovnofestivalski dan se je začel s finsko predstavo Dan za valjenje? Wolf Sign Theatra (tekmovalni program). Najprej je bilo jajce in čudni zvoki v njegovi notranjosti. Prikazala se je glava, kateri so skozi predstavo dodali noge, trup, roko. Z živahno animacijo je igralka prikazala odraščanje in odkrivanje podob, majhne radosti življenja v preprostih stvareh.

Manj igriva uprizoritev o prekletstvu princeske v podobi labodke s krono češkega gledališča The Naive Theatre Liberec (tekmovalni program), Malo Labodje jezero, je zaradi preobilice besed in premalo gibanja izgubljala pozornost gledalcev. Kljub temu, da smo ob vstopu v dvorano dobili listek z vsebino predstave, je bilo dogajanje v njej zamegljeno. Preveč je bilo menjav scen, ki so jih sicer zelo elegantno izpeljali, in premalo same lutkovne akcije oziroma dogajanja na odru.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka s Striborjevim gozdom (spremljevalni program) prav tako ni pokazalo izvirnosti ali kvalitete. S predmeti (sekira, pas, kos blaga, motika) so uprizorili znano zgodbo o mladeniču, ki v Striborjevem gozdu najde svojo nevesto (v resnici je preoblečena kača) ter s tem zagreni in tvega materino življenje. Wee Tintilinki in Browniji poskušajo, vendar neuspešno, razkriti pravo identiteto neveste in jo tako pregnati. Rezultat je izgnana mati, ki se zateče v Striborjev gozd, kjer ji Stribor postreže z mamljivo ponudbo za vrnitev v mladost in rojstno vas. Zaradi ljubezni do sina se temu odreče, urok je premagan, Striborjev gozd pa izgine. Snaha se spremeni nazaj v kačo, sin je rešen in se poroči z Revno deklico. Poskus ritmične predstave z neusklajeno animacijo, a izvirno uporabljenimi predmeti (sekira – sin, pas – kača, motika – Revna deklica), ni pustil večjega vtisa.

Po včerajšnjem zelo uspešnem dnevu je sledilo lutkovno zatišje, ki pa lahko napoveduje nevihto. Kaj nam bo prinesel predzadnji dan desetega mednarodnega lutkovne festivala?

Vtisi gledalcev


Študentka novinarstva in anglistike je imela pripravljen srdit govor o predstavi Striborjev gozd, saj ne razume, zakaj uprizarjajo to, že zelo znano zgodbo. Celotna uprizoritev je bila zanjo patetična in nerealna, liki pa preveč črno-beli in nič kaj blizu resničnosti.

Gospod z očali mi je zaupal, da svojih otrok ne bi peljal na ogled Striborjevega gozda, saj zanj to ni bila lutkovna predstava, ampak je kvečjemu performans.

 

 

Festival Lutke

Tea Kovše, 9. 9. 2010
Dan slovenske produkcije
Tea Kovše, 12. 9. 2010
Šok in mehka simfonija
Tea Kovše, 12. 9. 2010
Lutka je vesolje
Tea Kovše, 13. 9. 2010
Kam gre mali princ?
Tea Kovše, 27. 7. 2010
Prekletstvo na Ljubljanskem gradu
Tea Kovše, 31. 3. 2011
Vladimir
Tea Kovše, SiGledal, 14. 12. 2010
Odmev nagrad 21. Poletnega lutkovnega pristana