STA, 7. 9. 2010

Ljubljana od danes središče lutkarjev

S predstavo Love Dolls, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Dudapaiva Company se bo drevi ob 20. uri v Lutkovnem gledališču Ljubljana uradno pričel 10. mednarodni lutkovni festival Lutke 2010.
:
:

Kot je na nedavni novinarski konferenci dejala umetniška direktorica festivala Jelena Sitar Cvetko, je festival Lutke 2010 namenjen pregledu najboljšega, "kar lahko v tem trenutku pripeljejo v Slovenijo".

Predstave mednarodnega dela festivala je izbrala komisija v sestavi Martina Maurič Lazar, Silvan Omerzu in Matija Solce. Kot je v festivalski knjižici zapisala Maurič Lazarjeva, izbor ponuja raznolikost, pogum, inovativnost in tudi tradicionalnost lutkovnega izraza ter prikazuje zanimiv prerez različnih lutkovnih videnj, tem in iskanj. Komisija je izbirala med okrog 50 predstavami. Gledališča so se deloma na festival prijavila, deloma so jih povabili sami, je tedaj pojasnila Maurič Lazarjeva.

Za izbor slovenskih predstav je poskrbela Amelia Kraigher, selektorica zadnjega nacionalnega lutkovnega festivala. Kot je pojasnila, je, ne glede na prijave, pregledala celotno produkcijo zadnjih let in tako izbirala med 70 predstavami. Izbirala je izrazito avtorske predstave, ki so med seboj zelo različne.

Festival se bo sklenil v nedeljo, 12. septembra, s predstavo Zagrebačkega kazališta lutaka Edini neuspeh Adolfa H.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

Tea Kovše, 9. 9. 2010
Dan slovenske produkcije
Tea Kovše, 11. 9. 2010
Odraščanje in prekletstva
Tea Kovše, 12. 9. 2010
Šok in mehka simfonija
Tea Kovše, 12. 9. 2010
Lutka je vesolje