SMG, 26. 1. 2017

Odprtje 9. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

V soboto, 21. januarja 2017, se je v Slovenskem mladinskem gledališču z uradno otvoritvijo začel 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Na uradnem odprtju so obiskovalce nagovorili načelnica za kulturo MOL Mateja Demšič, direktor festivala in Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed, direktorica Kinodvora Nina Peče in bober Bor (ki ga animira Maja Kunšič).

Po njihovih pozdravnih govorih smo si ogledali kratki slovenski animirani film Slovo (režija Leon Vidmar, produkcija ZVVIKS) in prav tako animirani fim Bučko (Ma vie de courgette, režija Claude Barras, distribucija Demiurg), Kinobalonovo premiero, ki govori o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine. Film Bučko, ki je bil na odprtju festivala na ogled v sinhronizirani različici, prihaja tudi na redni program Kinodvora. Sinhronizacija je potekala v izvedbi Radia Študent, glasove za slovensko različico odraslih likov so posodili špikerji in igralci za otroške pa ljubljanski osnovnošolci.

Na otvoritvi je bil premierno prikazan napovednik za festival, ki ga je okviru Kinodvorovega programa Kinobalon pripravila skupina ljubljanskih šolarjev z mentoricama Andrejo Goetz in Jeleno Dragutinović iz Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon, z njimi pa so sodelovali tudi otroci iz Azilnega doma Vič. Nekaj mladih avtorjev se je tudi udeležilo odprtja festivala.

Otvoritveni dogodek je nastal v sodelovanju s Kinodvorovim Mobilnim kinom.

Projekcijam so sledile delavnice v Spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča, ki so jih pripravili mentorji Društva za izvajanje filmske vgoje Slon, animator Leon Vidmar (avtor filma Slovo) in mentorica iz Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih.

Seveda ni manjkala niti bobrova tortica. Prispevala jo je slaščičarna Domača peka.

Na festivalu, ki se bo odvijal vse do srede, 8. februarja, se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, dejavnosti, vodstva; otroci in mladi se bodo pri nekaterih projektih lahko preskusili kot dejavni soudeleženci ali listali po poučnih in zabavnih gradivih, ki bodo tako ali drugače povezana z vodilno temo festivala. Predvem mlajše obiskovalce bo skozi vse aktivnosti in prireditve spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik  (pripravili so ga v Kinodvoru/program Kinobalon), v katerega bodo beležili vtise in z njim poglabljali nova znanja, osvojena na festivalu. Sodelovali bodo lahko v bobrovi nagradni igri in se potegovali za lepe nagrade, ki so jih pripravili številni kulturni zavodi in inštitucije. 

Festival se bo že tradicionalno končal na kulturni praznik, v Centru urbane kulture Kino Šiška, in sicer s premierno koncertno uprizoritvijo izbranih otroških pesmi Svetlane Makarovič z naslovom Pasja procesija, ki nastaja v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urbane kulture Kino Šiška. Pesmi bodo v sodobnih aranžmajih Uroša Buha peli izvrstni vokalisti Slovenskega mladinskega gledališča. Povezovali jih bodo s pripovedjo, ki bo otrokom približala žgoče teme sveta, ki nas obdaja, in spodbudila premislek o vprašanjih strpnosti, integracije in sprejemanja drugačnosti.

Koncertu bo v dvorani Komuna sledila Sezamova magična ustvarjalna delavnica z Ino Fakin, Matejo Lukežič, Rado Kikelj Drašler in Mišo Perko.

Vstopnice za gledališke, glasbene, plesne in filmske dogodke so že pošle. O morebitnih preostalih oz. vrnjenih vstopnicah se lahko obiskovalci pozanimajo pred dogodkom na posameznem prizorišču ali pri organizatorjih. Prijave za delavnice sprejemajo njihovi organizatorji.

Bobri