SMG, 3. 2. 2017

Končuje se 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

V sredo, 8. februarja, na kulturni praznik, se bo v Centru urbane kulture Kino Šiška končal že 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
:
:

Sonce in sončnice / Foto: Marcandrea

Festival bodo sklenili s premiero: s koncertno uprizoritvijo izbranih otroških pesmi Svetlane Makarovič pod naslovom Pasja procesija, ki nastaja v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urbane kulture Kino Šiška. Pesmi v sodobnih aranžmajih Uroša Buha bodo ob spremljavi prekaljenih glasbenikov (Uroš Buh, Vid Drašler, Rok Šinkovec, Jošt Drašler, Matjaž Ugovšek, Nace Kogej) peli izvrstni vokalisti in igralci Slovenskega mladinskega gledališča (Damjana Černe, Anja Novak, Ivan Peternelj, Blaž Šef). Povezovali jih bodo s pripovedjo, ki bo otrokom približala žgoče teme sveta, ki nas obdaja, in spodbudila premislek o vprašanjih strpnosti, integracije in sprejemanja drugačnosti. Uprizoritev bo z animacijo in scenografijo likovno zaokrožil Leon Vidmar.

Koncertu bo v dvorani Komuna sledila magična ustvarjalna delavnica v pod vodstvom združenja staršev, mladih in otrok Sezam (mentorice Ina Fakin, Mateja Lukežič, Rada Kikelj Drašler in Miša Perko), na kateri se bomo srečali s posebnimi barvami, ki se v temi svetijo. Izdelovali bomo samosvoje junake po navdihu uprizoritve in jih postavili v poseben prostor, kjer bo vse zažarelo v živopisanih odtenkih.

Za majhno pogostitev bodo letos poskrbele prosilke za mednarodno zaščito iz azilnega doma Vič. Sodelovali bodo tudi sodelavci iz Slovenske filantropije in socialnopodjetniške restavracije Gostilna dela – poklicno učenje mladih.

Osrednja tema letošnjega festivala je večkulturnost. Obiskovalci Bobrov spoznavajo bogastvo kultur različnih dežel, premišljujejo o kulturni raznolikosti ter pomenu, ki ga prinaša poznavanje drugih kultur in sobivanje z njimi, o spoštovanju drugačnosti, strpnosti, migracijah in begunstvu. Na nekaterih dogodkih so imeli obiskovalci možnost spoznati tudi umetnike in migrante, ki prihajajo iz tujih dežel.

Nekaj takih bo sledilo tudi v zadnjih dneh festivala. Naj omenimo, da v Pionirskem domu že danes, v petek, 3. 2., ob 10. uri pripravljajo okroglo mizo NA GLAS, kjer se bodo z gosti (dr. Anica Kos Mikuš, predsednica Slovenske filantropije, Primož Jamšek, Slovenska filantropija, Goran Popović, ravnatelj OŠ Livada, dr. Matej Rovšek, ravnatelj Centra Janeza Levca in Gregor Erjavec, direktor Knjižnice Logatec) pogovarjali o večkulturnosti in različnosti.Iztočnica za razmišljanja gostov bosta kratka dokumentarna filma Ardiana ter Deček in svetilka, ki so ju posneli slovenski učenci in dijaki v okviru filmskega Festivala ZOOM. Filma izpostavljata zgodbi otrok priseljencev, fanta in deklice, ki sta pri svojem vključevanju v družbo vrstnikov naletela na vrsto težav.

V soboto, 4. 2., bo v Slovenskem gledališkem inštitutu ponovno delavnica Oni wa soto! – Pošast izgini! na kateri se nam bo s svojim kamišibaj gledališčem predstavila japonska umetnica Izumi Mizuki. Dogodek je podprlo Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji.

Prihodnji teden bo pod mentorstvom društva Terra Vera sledila še delavnica z mladim raperjem Imanom Šahariarijem iz Irana. Iman se bo z antropologinjo Jano Milovanović udeležil tudi šolske projekcije dokumentarnega filma Sonita v Kinodvoru (distribucija IDFF Beldocs), po kateri se bosta pogovarjala z gledalci.

V ponedeljek, 6. 2., ob 17. uri bo v Centru kulture Španski borci koncert Sonce in sončice po vsem svetu v produkciji zavoda Sploh. S pomočjo uglasbene poezije Toneta Pavčka, ki je prevedena v tuje jezike (makedonščino, danščino, japonščino, ruščino, arabščino, perzijščino in angleščino), bo prav tako poudarjen medkulturni dialog. Ogled koncerta smo omogočili tudi družinam iz azilnega doma Logatec in drugim ranljivim skupinam iz Ljubljane.

Z omenjenimi in številnimi drugimi dogodki letošnjega festivala bi radi otrokom in mladim približali nekaj pomembnih in aktualnih tem, morda odgovorili na kakšno vprašanje, predvsem pa med njimi spodbudili dialog in občutek za pripadnost ter sodelovanje.

Bobri