STA, 16. 6. 2020

Novogoriško gledališče kot zadnjo premiero sezone postavlja na oder Jakiš in Pupče

Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica bo kot zadnjo premiero v sezoni na veliki oder postavilo črno komedijo Jakiš in Pupče izraelskega avtorja Hanoha Levina. Krstna izvedba je nekakšna burleska, ki razkriva stvari, o katerih nihče ne želi govoriti in ki na trenutke tudi bolijo.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Prvo slovensko uprizoritev bo na novogoriški oder postavil izraelski režiser Jonatan Esterkin, ki kot velik oboževalec Lavina dobro pozna njegova dela. Na novogoriškem odru je tokrat sicer delal prvič, slovenski ljubitelji gledališča pa avtorja že poznajo, je na današnji novinarski konferenci povedal umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš.

Levinov svet je krut, mrk in brez iluzij, svojevrsten pekel, kjer morajo tisti, ki vstopijo, opustiti vsako upanje. V tej dramatični komediji lahko le izbiramo med večjo in manjšo katastrofo. In gotovo lahko ostanemo nesrečni prav do srečnega konca, je povedala dramaturginja predstave Ana Kržišnik Blažica.

"Zelo aktualna zgodba tudi za sedanji čas, kjer je lepota tržno blago," je strnila svoje misli o delu ena od glavnih igralcev Patrizia Jurinčič Finžgar.

Zgodba govori o Jakišu in Pupče, ki se ne razlikujeta od večine ljudi. Sta zrela za poroko, a na žalost nista ne lepa ne bogata - pravzaprav sta grozno grda in revna. Tema osamljenima mladima človekoma pomaga iskati sorodno dušo, toplino in ljubezen ženitni posrednik dvomljivega slovesa.

S poroko težav še ni konec, zato morajo ženitni posrednik in starši združiti moči in najti pot, da pomagajo mladoporočencema.

Novogoriška postavitev prinaša tudi posebne kostume, ki jih je pripravila Tijana Todorović. So nekakšna mešanica slovenske narodne noše in oblačil ruralnega okolja, v katerega je postavljena tudi zgodba. K vzdušju bo prispevala tudi izvirna avtorska glasba Janza Dovča, ki jo med predstavo izvajajo v živo. Harmoniko bo igrala Petra Trobec, tubo pa Goran Krmac.

Komedijo je za uprizoritev prevedel Srečko Fišer, za sceno pa je poskrbel Aleksander Blažica. Poleg Jurinčič Finžgarjeve bodo zaigrali tudi Jure Kopušar, Miha Nemec, Arna Hadžialjević, Jože Hrovat, Medea Novak, Peter Harl, Radoš Bolčina, Blaž Valič, Iztok Mlakar, Borut Petrovič in Klemen Kovačič.

Premierna uprizoritev bo v četrtek ob 20. uri ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom.

Hanoh Levin, Jakiš in Pupče, Jonatan Esterkin, SNG Nova Gorica