STA, 18. 6. 2020

V novogoriškem gledališču danes premiera Jakič in Pupče

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) v Novi Gorici bodo nocoj ob 20. uri premierno predstavili krstno izvedbo Jakiš in Pupče izraelskega avtorja Hanoha Levina. Delo je nekakšna burleska, ki razkriva stvari, o katerih nihče ne želi govoriti in ki na trenutke tudi bolijo.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Prvo slovensko uprizoritev bo na novogoriški oder postavil izraelski režiser Jonatan Esterkin, ki kot velik oboževalec Lavina dobro pozna njegova dela. Na novogoriškem odru je tokrat sicer delal prvič, slovenski ljubitelji gledališča pa režiserja že poznajo.

Zgodba govori o Jakišu in Pupče, ki se ne razlikujeta od večine ljudi. Sta zrela za poroko, a na žalost nista ne lepa ne bogata - pravzaprav sta grozno grda in revna. Tema osamljenima mladima človekoma pomaga iskati sorodno dušo, toplino in ljubezen ženitni posrednik dvomljivega slovesa.

S poroko sicer težav še ni konec, zato morajo ženitni posrednik in starši združiti moči in najti pot, da pomagajo mladoporočencema.

Novogoriška postavitev prinaša tudi posebne kostume, ki jih je pripravila Tijana Todorović. K vzdušju bo prispevala tudi izvirna avtorska glasba Janza Dovča, ki jo med predstavo izvajajo v živo. Harmoniko bo igrala Petra Trobec, tubo pa Goran Krmac.

Komedijo je za uprizoritev prevedel Srečko Fišer, za sceno pa je poskrbel Aleksander Blažica. Zaigrali bodo Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Miha Nemec, Arna Hadžialjević, Jože Hrovat, Medea Novak, Peter Harl, Radoš Bolčina, Blaž Valič, Iztok Mlakar, Borut Petrovič in Klemen Kovačič.

Jakiš in Pupče, SNG Nova Gorica