SSG Trst, 28. 11. 2014

Niz srečanj o zamisli in ustvarjanju gledališke predstave v SSG Trst

"Trst, mesto v vojni" je uprizoritev s čisto posebno zgodbo, od nastanka projekta do njegove realizacije, od zamisli in smisla projekta do delovnega postopka z večjezičnim ansamblom, ki združuje talentirane igralce. Koprodukcija Slovenskega stalnega gledališča, Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine in društva Casa del lavoratore teatrale po dramskih predlogah Marka Sosiča in Carla Tolazzija je projekt, ki je zaradi posebnega pomena tega sodelovanja vzbudil veliko medijskega zanimanja in odobravanje publike.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Koproducenti so si zato zamislili niz spremljevalnih srečanj, s katerimi bodo predstavili občinstvu vse etape tega skupnega projekta. Na srečanjih s prostim vstopom, ki se bodo odvijala v prostorih Slovenskega stalnega gledališča in gledališča Rossetti, bo občinstvo spoznalo vsebine in ustvarjalce, ki so oblikovali gledališko predstavo. 

Prvo srečanje bo na sporedu bo v petek, 28. novembra ob 19.00 v Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča. Moderator srečanja bo ravnatelj Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine Franco Però, protagonista pa avtorja predstave Marko Sosič in Carlo Tolazzi. Srečanje bo opremljeno s simultanim prevajanjem. Predstava Trst, mesto v vojni je nastala iz združitve dveh izvirnih dramskih besedil v slovenščini in v italijanščini. Pogovor bo priložnost za osvetlitev ozadja zanimivega projekta, dramskih pristopov in pogleda avtorjev na temo prve svetovne vojne.

V ponedeljek, 1. decembra ob 17.30 pa bo sledilo v gledališču Rossetti srečanje na temo konfrontacije med zgodovino in literarnim oz. dramskim pogledom, ki ga bo vodila članica upravnega odbora SSG, zgodovinarka Marta Verginella. Pogovorila se bo z zgodovinarjem Fabiom Toderom, ki je s svojimi nasveti sodeloval v prvi fazi projekta, z režiserjem Igorjem Pisonom in z dramaturginjo Evo Kraševec.

V petek, 12. decembra ob 17.30 pa bo sledilo, vedno v gledališču Rossetti, zadnje srečanje, na katerem bo celotna ekipa predstave pripovedovala o tej izkušnji. Na srečanju z igralci in soustvarjalci bo publika spoznala magično obdobje študija, od prve bralne vaje do trenutka, ko tekst zaživi na prizorišču in igralci oblikujejo dušo in podobo svojih kreacij.

Povezani dogodki