SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 1. 8. 2022

Gostovanja slovenskih gledališč v tujini v sezoni 2021/2022

Na portalu SiGledal smo pripravili pregled gostovanj slovenskih gledališč in ustvarjalcev na tujem v iztekajoči se sezoni.
:
:

Foto: Pixabay

SNG DRAMA LJUBLJANA je z uprizoritvijo Pljuča Duncana Macmillana v režiji Žige Divjaka nastopila na 23. festivalu Zlati lev v Umagu. Festival komornega gledališča je potekal med 20. in 26. junijem, predstava Pljuča pa je bila nagrajena kar dvakrat: prejela je grand prix za najboljšo predstavo, Igor Vasiljev pa je prejel nagrado za scenografijo.

DRAMA SNG MARIBOR je septembra gostovala v Novem Sadu, kjer je z uprizoritvijo absurdno tragične komedije Pošta Roka Gregorja Vilčnika v režiji Juša A. Zidarja nastopila na 48. mednarodnem festivalu alternativnega in novega teatra Infant. Pošta je prejela nagrado za najboljšo uprizoritev. Gledališče je s predstavo Immaculata konec septembra odprlo moskovski festival monodrame Solo. Z najslavnejšo ljubezensko zgodbo vseh časov izpod peresa Williama Shakespeara Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega pa je oktobra gostovalo v Narodnem gledališču v Budimpešti v okviru mednarodnega gledališkega srečanja MITEM, junija pa na Hrvaškem v HNK Ivana pl. Zajca na Reki.

BALET SNG MARIBOR je februarja z baletom Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps gostoval na Mednarodnem zimskem festivalu umetnosti v Sočiju v Rusiji. Mariborski baletni ansambel je na začetku junija odpotoval v Bonn, kjer je v znameniti operni hiši Gledališča Bonn na nabrežju reke Ren uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Junija in julija so sledila gostovanja Carmine Burane v HNK Ivana pl. Zajca na Reki, v Gledališču na otoku Margaret v okviru Margitsziget festivala (Madžarska) – na Madžarskem so se predstavili tudi s predstavo Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega – in v Nemčiji na Festivalu Dance First v Fürstenfeldu.

SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA je aprila gostovalo v HNK Ivan pl. Zajc na Reki z operno tragedijo Capuleti in Montegi Vincenza Bellinija v režiji Franka Van Laeckeja. Sodelovali so tudi na festivalu v Nepiju, kjer so prejeli nagrado zlati hrestač za umetniško odličnost, nastopili pa so tudi na premieri Straussove operete Netopir v Trstu in s predstavo Gusar gostovali v Granadi in Murcii v Španiji.

SNG NOVA GORICA je konec aprila sodelovalo na mednarodnem otroškem gledališkem festivalu »Male dame, mali gospodje« v turški Ankari s predstavo Janko in Metka v režiji Andreja Jusa. Predstava Čriček in temačni občutek v režiji Ivane Djilas se je uvrstila v tekmovalni program Bienala scenskega oblikovanja v Srbiji. Tega bodo ponovno pripravili po 15 letih v Novem Sadu septembra letos v okviru evropske prestolnice kulture 2022. Takrat bodo znani tudi nagrajenci. Predstava Kdo se boji Virginie Woolf v režiji Radoša Bolčine je gostovala na 23. festivalu Zlati lev v Umagu.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO je decembra gostovalo na festivalu Ruta v Beogradu, kjer je odigralo predstavo Sedem dni avtorjev Katarine Morano in Žige Divjaka, ki je bil tudi režiser. Gledališče je v okviru festivala z dramo Olje črne kumine avtorice in režiserke Barbare Zemljič gostovalo tudi v Črni gori. Na festivalu Ruta Grupa Triglav sodeluje šest gledališč z območja nekdanje Jugoslavije.

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE je septembra v sklopu festivala Štajerska jesen premierno uprizorilo predstavo Vročina v režiji Žige Divjaka, ki je nastala v koprodukciji priznanega avstrijskega festivala, Slovenskega mladinskega gledališča in zavoda Maska. S predstavo Odilo. Zatemnitev. Oratorij je SMG septembra po spletu sodelovalo na festivalu v Skopju, s predstavo Nasprotje stvari v Celovcu in s predstavo Nebo nad menoj pa na festivalu PIF v Zagrebu. Oktobra je SMG s predstavo Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića oktobra gostovalo v Vilni na festivalu Sirenos, ki ga organizira Litovsko narodno gledališče, s predstavo Gejm na Zoom festivalu na Reki in s predstavo Slaba družba (ki je nastala v koprodukciji Nove pošte in Momenta) v Beogradu na festivalu Kondenz. SMG je novembra odpotovalo v Makedonijo, kjer je na 46. festivala MOT (Mlad otvoren teatar – 'Mlado odprto gledališče') uprizorilo predstavo Umetnost je omara režiserja Ivana Peternelja. Decembra je gledališče gostovalo v Bosni in Hercegovini, kjer je na festivalu Sarajevo Fest uprizorilo predstavo Gejm v režiji Žige Divjaka. Decembra je predstava gostovala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Januarja je gledališče gostovalo v Bitef teatru v Beogradu. Tam je uprizorilo dve predstavi: že omenjeno Gejm in Nasprotje stvari v režiji Borisa Nikitina. Konec maja je SMG s predstavo še ni naslova nastopilo na Evroregionalnem gledališkem festivalu v romunskem Temišvaru (TESZT). Predstavo je po besedilu Simone Semenič in gradivu, ki so ga prispevali igralci, režiral Tomi Janežič.

PREŠERNOVO GLEDALIŠČE KRANJ je s predstavo KONS: NOVI DOBI gostovalo na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću), ki se je septembra odvijal v Narodnem gledališču Niš v Srbiji. Ustvarjalci so se domov vrnili z dvema nagradama – s posebno nagrado strokovne žirije in z nagrado po izboru kritikov.

SLOVENSKO LJUDSKO GLEDALIŠČE CELJE je oktobra s predstavo Pravi heroji (r. Samo M. Strelec) gostovalo v Pliberku, oktobra je sledilo gostovanje predstave Gorazdov vozel (r. Ajda Valcl) v Šentjanžu. Članica celjskega ansambla Manca Ogorevc je z monodramo Večni otrok dramatičarke Nave Semel gostovala v Požegi, Osijeku in Vukovarju ter na 29. festivalu Los Angeles Women's Theatre Festival. Ansambel celjskega gledališča je s predstavo Laž v režiji Jerneja Kobala gostoval v Trstu in Gorici, v Gorici so se predstavili tudi z uprizoritvijo Tista o bolhah v režiji Ivane Djilas. Maja in junija je gledališče gostovalo na Hrvaškem – na Reki so uprizorili predstavo Klinc (r. Peter Petkošek), v Balah pa predstavo Ljubi moj (r. Andrej Jus).

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA se je z gostovanja na mednarodnem lutkovnem festivalu HIP Fest v islandskem kraju Hvammstangi vrnilo z nagrado za inovativnost v lutkarstvu za predstavo Račka, Smrt in tulipan. Novembra je LGL gostovalo v Nemčiji z lutkovno predstavo za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja, ki je v berlinskem gledališču Schaubude odprla mednarodni festival sodobnega lutkovnega in predmetnega gledališča Theater der Dinge.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR je s predstavo Ferdo, veliki ptič režiserke Katje Povše gostovalo na 26. reviji lutkovnih gledališč na Reki. Ekipa LGM je to pomlad s svojimi predstavami prepotovala velik del Evrope. Tako razgibanega in uspešnega obdobja na mednarodnem področju ekipa v skoraj 50-letni zgodovini tega gledališča ne pomni. Miha Bezeljak je s predstavo Ostržek maja gostoval na festivalu v španski Leidi in v Bruslju, pred tem pa se je mudil v italijanski Veroni in avstrijskem Welsu. Junija je predstava odpotovala v poljsko Lomžo, švicarski Baden in italijanski Milano. Maja je Vesna Vončina prejela nagrado za igro v predstavi Ferdo, veliki ptič na mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji. Na mednarodnem festivalu InPuT v Karlovcu je igralka prejela posebno nagrado žirije za telesno transformacijo lika, nagrajeni pa sta bili tudi Andreja Peklar in Mojca Bernjak, in sicer za najboljšo kostumografijo. Predstava Cesarjeva nova oblačila, ki je nastala v koprodukciji mariborskega in lutkovnega gledališča iz Reke, je maja gostovala v Novem Sadu v Srbiji in Kaunasu v Litvi, ki letos nosita naziv evropska prestolnica kulture (EPK).

GLEDALIŠČE KOPER je s koprodukcijsko predstavo Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače gostovalo na 8. Ambientalnem gledališki festival Novi tvrđava teatar, Čortanovci (RS), 40. festivalu Pozorišne/Kazališne igre BiH, Jajce (BiH), 24. festivalu Theatre Fest »Petar Kočić«, Banjaluka (BiH), in 4. Viminacium festu, Požarevac (RS). Nagrade so na omenjenih festivalih prejeli predstava kot celota, režiser Marko Misirača, igralec Boris Šavija in igralka Miljka Brđanin.

MINI TEATER je v sezoni 2021/2022 gostoval v Trstu, Ravenni, Strugi, Banjaluki in Mostarju.

ANTON PODBEVŠEK TEATER se je 21. junija 2021 s predstavo Tri sestre v režiji in koreografiji Gregorja Luštka predstavil na mednarodnem festivalu sodobnega plesa Laiks Dejot v Rigi. 21. avgusta je sledilo gostovanje na Korčuli s predstavo In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek v režiji Matjaža Bergerja (koprodukcija s SNG Nova Gorica). Aprila je gledališče s predstavo Črna koža, bele maske v koreografiji Maše Kagao Knez gostovalo v avstrijskem Pliberku. 20. avgusta letos je APT ponovno gostoval na Korčuli in sicer s predstavo Pismo očetu, ki je nastala v sodelovanju s Cankarjevim domom. Gre za projekt Barbare Ribnikar, Gregorja Čušina, Saše Vollmaierja, Dua Silence in produkcijske ekipe APT.

GLEDALIŠČE GLEJ je maja s performativno instalacijo Lučke Centa, Urške Preis in Tery Žeželj z naslovom Območje tkanega prostora gostovalo v turškem mestu Urla. Delo je nastalo v okviru mednarodnega projekta Boundary Crossing in združuje tri ustvarjalke z raznolikimi ozadji in izkušnjami, ki pred tem še niso sodelovale. Z nastopi na mednarodnem Bazaar Festivalu v Pragi se je marca začela evropska turneja Neje Tomšič s performansom Opijske ladje v koprodukciji gledališča Glej. V naslednjih mesecih bo Neja Tomšič nastopila še v Švici, Bolgariji in Italiji ter skupaj izvedla več kot 20 ponovitev na priznanih gledaliških in festivalskih odrih.

EMANAT je s predstavo Predmetenje Jana Rozmana (nastala je v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana) marca gostoval na Portugalskem in maja v Bolgariji. Predstava Reči reči Jana Rozmana in Julie Keren Turbahn (nastala je koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Ljubljana) je bila septembra, decembra in aprila večkrat uprizorjena v Berlinu, oktobra pa se je predstavila tudi na festivalu Kliker v Varaždinu. Koprodukcija z Lutkovnim gledališčem Maribor Sonihanja je oktobra sodelovala v Zagrebu v okviru festivala Dance Inn. Matija Ferlin je s predstavami Staging A Play. AntigonaSad Sam Almost 6Sad Sam Lucky in Sad Sam Matthäus gostoval v Zagrebu, Karlovcu, Parizu in portugalskem Portu.

Gledališki kolektiv BETON LTD. je julija gostoval v Kunstraumu Innsbruck s predstavo Ich kann nicht anders, v Innsbrucku je gostovala tudi gledališka ustvarjalka Lea Kukovičič s projektom FORSALE. Oba projekta sta nastala v produkciji ljubljanskega zavoda za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev Bunker. Lea Kukovičič je z omenjenim projektom gostovala tudi v Pragi.

Projekt EAST IS BEST je namenjen povezovanju in sodelovanju različnih akterjev s področja performativnih umetnosti v srednji- in vzhodnoevropski regiji ter večanju prepoznavnosti regijskih umetnikov s pomočjo gostovanj in predstavljanjem novih produkcij v državah sodelujočih partnerjev. Na festivalu, ki se je začel aprila z makedonskim Dance festom v Skopju in se bo končal na festivalu ZVRK v Sarajevu konec junija, gostujeta tudi slovenski produkciji; večkrat nagrajeni šesturni performans Skupaj plesalke Leje Jurišić in igralca Marka Mandića ter plesni koncert Ljubi me nežno Žigana Krajnčana, Kristyne Šajtošove, Kristijana Krajnčana in Tsarine Marinkove Krajnčan.

IMPROVIZACIJSKO GLEDALIŠČE LJUBLJANA je na povabilo gledališča Anundpfirsich iz Züricha uprizorilo predstavo Stoli. Predstava, ki sta jo zasnovala Vid Sodnik in Gerald Weber, išče navdih v pozicijski ureditvi igralnega prostora.

Avtorski projekt Vita Weisa Slaba družba (produkcija Nova pošta in Moment) je oktobra gostoval v Beogradu na festivalu Kondenz. Predstava Heroj 2.0 Vita Weisa in Uroša Kaurina (produkcija Moment in EN-KNAP) je decembra gostovala na Sarajevo Festu. Avtorski projekt Via matti/Ulica norcev (režija Zoran Petrovič, produkcija GT22 in Moment) se je marca predstavil na festivalu Lutkokaz v Osijeku.

Dokumentarna predstava Babice Kolektiva Igralke in Tjaše Črnigoj se je maja predstavila na prestižnem berlinskem festivalu Theatertreffen-Stückemarkt. Dokumentarna predstava, ki je nastala v okviru Rijeke 2020 – evropske prestolnice kulture, je imela do sedaj že več kot 25 ponovitev, med drugim je gostovala na Zoom festivalu na Reki, v gledališču Ulysses na Brionih, v Istrskem narodnem gledališču v Puli in na mednarodnem festivalu Mladi levi v Ljubljani.

Andreja Rauch Podrzavnik se je s plesnim projektom Posebna izdaja, v katerem so poleg avtorice nastopili še Tomaž Grom, Milan Tomašik, Jerca Rožnik Novak in Eduardo Raon, julija predstavila v dunajskem Kunstraum Nestroyhof. Predstava je nastala v produkciji Federacije in koprodukciji Društva umetnikov ter Centra urbane kulture Kino Šiška.

Karmina Šilec je maja v Rotterdamu na Festivalu O. prejela najuglednejšo nagrado za glasbenogledališko ustvarjanje – nagrado Glasbenega gledališča ZDAJ (Music Theatre NOW) za produkcijo Carmine Slovenice THRENOS (za grlo), za katero se je predstava potegovala v konkurenci s prek 150 predstavami z vsega sveta. Avtorica je sodelovala tudi na dogodku Nagrajenci MTNow v dialogu: Širjenje umetniških praks. Predstava Threnos (za grlo) je na festivalu na ogled v sklopu O.Cinema Now.

Lutkar in glasbenik Matija Solce se je s svojim TEATROM MATITA mudil na veliki evropski festivalski turneji, na kateri se je predstavil s predstavami, ki se dotikajo perečih družbenih tem: Happy Bones, Don Kihot, Pozor Los! Pasje življenje in Mesarica. Turneja, ki jo je sklenil oktobra na Norveškem in Poljskem, je vključevala nastope po Sloveniji, Italiji, Češki, Finski, Španiji in Rusiji. Na mednarodnem glasbenem in lutkovnem festivalu Nekropolis v uveljavljeni praški sceni Palac Akropolis je gostovalo pet slovenskih skupin: Teatro Matita in Matija Solce, orkester Etno Histeria, duo Zajtrk, Wild Strings Trio in Fiddle Gang. Festival alternativnega lutkovnega gledališča poteka od leta 2016. Letos so se na njem predstavile gledališke in glasbene skupine iz Izraela, Jordanije, Italije, Avstrije, Španije, Slovaške, Francije, Češke in Slovenije.

V Berlinu se je oktobra odvijal mednarodni medijski festival Prix Europa, na katerem je sodeloval tudi RADIO SLOVENIJA z dvema deloma: z radijsko igro Medeja ... bom postala in z dokumentarno zvočno študijo Glas šakala. Na mednarodnem festivalu Prix Marulić na otoku Hvar so se v tekmovalnem programu predstavile vse tri radijske igre, ki jih je na festival poslal Program Ars: Bratonski pil, Medeja ... bom postala in Glas šakala. Uvrstitev na festival, namenjen besedilom, nastalim pred letom 1921, je velik uspeh za slovensko radijsko igro.

Na 54. in 55. izdaji beograjskega mednarodnega gledališkega festivala Bitef je grand prix Mira Trailović za najboljšo predstavo v celoti prejela predstava Cement Beograd v režiji Sebastijana Horvata.

Na novem odru moskovskega gledališča Bolšoj je bila decembra premiera baleta v dveh dejanjih Mojster in Margareta v koreografiji Edwarda Cluga. Umetniški vodja Baleta SNG Maribor je predstavo zasnoval po istoimenskem romanu Mihaila Bulgakova na glasbo Alfreda Šnitkeja in Milka Lazarja.

Dragan Živadinov je režiral otvoritveno predstavo oz. spektakel EPK Novi Sad Zeniteum :: 2022. Živadinov se je podpisal tudi pod libreto dela in se z njim poklonil 100-letnici avantgardne revije Zenit ter gibanju, ki ju je osnoval srbski literat Ljubomir Micić.

V gledališču The Cell v Chelsii na Manhattnu je novembra potekal festival Znanost v gledališču, ki ga je organizirala slovenska igralka in producentka Tjaša Ferme. V okviru festivala je bila uprizorjena tudi predstavo Eden (Raj), v kateri se je poleg igralk Tjaše Ferme in Gaje Višnar predstavila tudi slovenska znanstvenica Polona Šafarič Tepeš.

Na 69. filmskem festivalu v Sydneyju se je v programu »Evropa! Glasovi žensk v filmu«, ki ga oblikuje mreža European Film Promotion, predstavilo deset evropskih režiserk s svojimi filmi, med njimi tudi Tijana Zinajić s filmom Prasica, slabšalni izraz za žensko.

European Film Promotion je med deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bili izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars), uvrstila tudi slovenskega igralca Timona Šturbeja. Sedem igralk in trije igralci so se med 10. in 14. februarjem predstavili na 72. Berlinalu.

Igralka Mirjam Korbar je na 15. Mostarskem festivalu filmske igre prejela nagrado drevo ljubezni za najboljšo glavno žensko vlogo Mejre, ki jo je odigrala v filmu Vinka Möderndorferja Zastoj.

Branko Završan je na festivalu kratkega filma Movievalley v Bologni prejel nagrado Vittoria Gassmana za najboljšega moškega interpreta. V mednarodni konkurenci je bil nagrajen za vlogo Ivana v kratkem filmu Il confine e un bosco (Meja je gozd) v režiji Giorgia Milocca.

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 2. 8. 2021
Gostovanja slovenskih gledališč na tujem v sezoni 2020/2021
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 10. 7. 2019
Branko Hojnik in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SMG/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Slovensko mladinsko gledališče
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 3. 2020
Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Visoška kronika