SiGledal, 17. 9. 2018

Niku Goršiču šesta mednarodna nagrada za režijo

XXVI. komorni festival Risto Šiškov in VIII. festival Nove teaterske evropske akcije v makedonski Strumici (8. - 12. september) sta končana. Niko Goršič je prejel glavno nagrado za režijo dveh predstav.

Foto: Arhiv Niko Goršič

Slovenski režiser Nick Upper, režiserski psevdonim igralca Nika Goršiča, je dobil glavno nagrado za režijo kar za obe predstavi, s katerima je sodeloval na festivalu: za Peto dejanje črnogorskega pisca Ljubomirja Đurkovića (Narodni teater Strumica) in za monodramo Ibsenove ženske pisateljice in igralke Mirel Knez (Pocket studio teater, Ljubljana & Agraria-Koper).

To je Upperjeva že šesta mednarodna nagrada za režijo po Črni gori, Bolgariji, Romuniji in Makedoniji - ob pol ducata priznanj za najboljše predstave festivalov. Za moški vlogi sta prejela nagradi tudi oba makedonska igralca iz Petega dejanja, Branko Beninov in Vančo Krstevski. Z Zlatim medaljonom Rista Šiškova pa se je okronal znameniti igralec Blagoj Čorevski.

Risto Šiškov, Nick Upper

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 2. 7. 2019
Niko Goršič in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
Nika Leskovšek, SiGledal, 24. 11. 2011
»Vedno delam za – za teater«
STA, SiGledal, 13. 4. 2016
Tomaž Pandur - režiser, zvest samemu sebi
Ervin Podgoršak

Dragi Niko: Prosim prejmi moje iskrene čestitke za življenski uspeh kot igralec in režiser. Že v mladih letih si imel izreden talent, ki ti je potem očitno dobro služil v zrelih leith in ti omogočil ugleden poklic in mnogo uspehov ter priznanj. Lep pozdrav od nekdanjega sošolca Ervin iz Kanade Ervin 1. 10. 2018