Mini teater, 11. 5. 2010

Nepozabna literarna doživetja v Mini teatru se nadaljujejo

Igralci berejo romane.

Branje je nepozabno doživetje, če vam bere Zvezdana Mlakar / foto Robert Waltl

V petek, 7 maja, je Zvezdana Mlakar na odru Mini teatra brala romam Herte Müller Živalsko srce. Poslušalci so se udobno namestili v naslanjačih, stolih in ležalnikih ter poslušali ta izjemen in jezikovno bogat roman, ki pretrese zaradi grotesknost nadzora, katerega namen je ohranjanje veličine nekega diktatorja in njegovega klana. Individualna usoda je podrejena kolektivnemu strahu, pa vendar in kljub tragičnosti usod človek najde pot do koščka Svobode. Pisateljica je kritična do vseh diktatur.

Branje, ki ga je Zvezdana Mlakar začela ob 20. uri, smo na strani 93 končali ob 1.18 ponoči, nadaljevanje pa bo individualno. Kot je v pogovoru poudarila Zvezdana Mlakar, je podajanje lepote in bistva literature pri branju najbolj pristno. Gledališče, film, vizualne in plesne … umetnosti gledalcu ali poslušalcu približajo literarno delo, a pustijo mu manj svobode pri interpretaciji. Pri branju vsak po svoje vidi kodrasti park, dekleta, štirioglato sobo v študentskem domu, vsak sam izbere barve banatske ravnice ali odsev svetilk temačnih ulic. Vsak sam čuti vonj mesta z jeklarsko ali kraja z lesno industrijo. Branje naj bo izkušnja za vsakogar.

Zato Mini teater pripravlja naslednji literarni večer, ki bo konec junija. Takrat bo roman ameriškega pisatelja bosanskega rodu Aleksandra Hemona Projekt Lazarus za poslušalce bral in interpretiral igralec in direktor Mini teatra Robert Waltl. Književna noviteta založbe Modrijan bo predvidoma izšla konec maja, zato točnega datuma branja še ni, saj na tem večeru pričakujemo tudi avtorja osebno.

Robert Waltl / foto Miha Fras

Pisatelj Aleksandar Hemon piše v jeziku nove domovine, torej angleščini, podobno kot avtor knjige Kako vojak popravi gramofon (2006) Saša Stanišić, ki piše v nemščini (nemški pisatelj, rojen 1978 v Višegradu v Bosni in Hercegovini, ki od leta 1992 živi v Nemčiji). Aleksandar Hemon se je rodil leta 1964 materi bosanski Srbkinji in očetu Ukrajincu. Diplomiral je na univerzi v Sarajevu, kjer se je pri 26 že uveljavil kot pisatelj. Od leta 1992 živi v ZDA.

Pronicljiv in za poznavalce izjemno zanimiv je njegov jezik, saj je potem, ko je kot mladenič zbežal pred vojno v Jugoslaviji, le slabo govoril angleško. Roman Projekt Lazarus je izdal maja 2008. Kot napoveduje založba Modrijan, ki bo izdala roman Projekt Lazarus v slovenščini, se bo verjetno na literarnem večeru pridružil tudi pisatelj Aleksandar Hemon.

Projekt Igralci berejo romane v režiji Ivice Buljana bodo na odru Barnard-Marie Koltesa nadaljevali še Milena Zupančič, Jurij Souček, Iva Zupančič, Štefka Drolc, Saša Tabaković, Jose in drugi. Del programa bo posvečen sodobnemu slovenskemu romanu, brali bodo še dela sodobnih romanopiscev, kot sta Pasqual Quignard in Daniel Kehlman, ter svetovni klasiki Madame Bovary in Billy Bud. Literarne večere v Mini teatru posnamejo, da jih bodo poklonili osebam z motnjami vida in jim tako približali sodobne romane v slovenskem jeziku.

Nika Jurov, SiGledal, 8. 5. 2010
Strah so zamenjali z blaznostjo