Mini teater, 11. 5. 2009

Grdi raček Mini teatra na gostovanju na Poljskem in Češkem

Mini teater bo v ponedeljek 11. maja, gostoval na mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč Eurofeset 2009 v poljskem mestu Slupsk, kjer bo uprizoril Grdega račka. Isto predstavo, ki jo je zrežiral Robert Waltl bodo igralci Nika Rozman, Anže Zevnik in Peter Harl odigrali še 21. maja na Svetovnem festivalu lutkovne umetnosti v Pragi.
:
:
Predstava Grdi raček, uspešnica Mini teatra v režiji Roberta Waltla, bo v ponedeljek, 11. maja 2009, gostovala na 11. Mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč EUROFEST 2009 v Slupsku na Poljskem. Tekmovalni festival, ki ga vsako leto organizira državno Lutkovno gledališča Tecza v Slupsku, bo potekal od 8. do 14. maja na različnih lokacijah v mestu Slupsk blizu Gdanska. Festival združuje vse države Evropske unije, letos pa se bodo predstavila gledališča iz Češke, Poljske, Litve, Grčije, Švedske, Estonije, Belgije, Madžarske, Avstrije, Nemčije, Velike Britanije in iz Slovenije Lutkovno gledališče Maribor, s predstavo Princesa na zrnu graha, in Mini teater s predstavo Grdi raček. Zanimivost festivala pa je tudi mestna parada lutk in kostumov, ki jo pripravljajo na nocojšnji otvoritveni slovesnosti.
Že 21. maja se bo Grdi raček predstavil na Svetovnem festivalu lutkovne umetnosti v Pragi, ki bo potekal od 17. do 31. maja 2009. Festival združuje številne skupine in gledališča iz Francije, Cipra, Madžarske, Romunije, Nemčije, Švice, Španije, Italije, Venezuele, Čila, Nizozemske, Belgije, Danske, Norverške,  Kitajske, Tajske, Irana, Poljske, Slovenije in Češke. Tudi letošnji festival organizirata Svetovno združenje lutkarjev WAP (World Association of Puppeteers) in Mednarodni zavod umetnosti marionet (International Institute of Marionette Art), kar na treh glavnih prizoriščih. Grdi raček se bo kot edini iz Slovenije predstavil v gledališču Theatre Karlova 44 v strogem centru mesta. Zanimivost festivala pa je tudi filmski lutkovni program, ki ga pripravljajo predvsem lutkovni kolegi iz Španije.
Več o festivalih: www.tecza.slupsk.net in www.wap-prague.org Hans Christian Andersen
GRDI RAČEK
režija: Robert Waltl

prevod: Silvana Orel Kos
likovna podoba: Ben Cain in Tina Gverović
koreografija: Natalija Manojlović
glasba: Tamara Obrovac
kostumografija: Ana Savić-Gecan
avtor songov: Andrej Rozman Roza
lektura: Mateja Dermelj
 
igrajo: Nika Rozman, Peter Harl in Anže Zevnik

Predstava za otroke, starejše od treh let

Produkcija: Mini teater, premiera: april 2008

O predstavi:
Predstava Grdi raček, ki je nastala po pravljici vélikega otroškega pisatelja Hansa Christiana Andersena, rekonstruira znano zgodbo – zgodbo o nesrečnem račku, ki ga nihče ni maral, ker je bil tako grd – in jo uvrsti v sodoben gledališki svet naracije, fizičnega performansa in vizualnih umetnosti. Trije igralci igrajo vrsto likov, in tako se večplastno in raznovrstno preizprašujejo medsebojni odnosi med njimi. Živali, ki jih predstavljajo, so personifikacija različnih tipov ljudi in medsebojnih odnosov. Predstava je v bistvu namenjena najmlajšemu občinstvu, vendar jo bodo sprejeli tudi odrasli, saj izpostavlja vprašanje lepote, notranje lepote, ki je pomembnejša od zunanje, raziskuje pomen družine in zavezništva ter prinaša močno in sodobno sporočilo, da je prava tista družina, v kateri je nekdo odrasel, in ne naravna, s katero nima stika. To posvojenim otrokom tudi olajša sprejemanje resnice o lastnem poreklu, v trenutku, ko so soočijo z njo. Predstava razbija strahove otrok pred drugačnostjo, pred izolacijo, skozi katero morajo, dokler ne postanejo dovolj samozavestni. Omenimo tudi vprašanja o samokontroli in vladanju na eni ter o iskreni ljubezni in prijateljstvu na drugi strani. Grdi raček je Andersenova avtobiografska transpozicija v mediju pravljice za otroke. Iskreno, nedolžno, majhno bitje bo zaradi preprostosti  povzročilo bistveno spremembo v srcih drugih, omahljivih likov, sebe pa spremenilo v lepo, zrelo osebnost oziroma umetnika.