STA, 17. 4. 2019

Na novogoriških gledaliških deskah premiera Baron Münchhausen

Osma premiera v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica je satirična komedija ruskega avtorja Grigorija Gorina Baron Münchhausen. Na velikem gledališkem odru bodo zaživele hudomušne in inteligentne prigode nemškega barona, ki na videz trdno realnost postavljajo pod vprašaj. Premiera bo v četrtek ob 20. uri.
:
:

Uprizoritev je režirala Yulia Roschina, ki je povedala, da želi gledalcu prikazati, da je vse, kar si lahko človek zamisli, tudi mogoče in se lahko uresniči v dejanskem svetu.

"Naša edina omejitev je nezavedanje in strah pred lastno močjo. To je edina in neizpodbitna resnica, katere nosilec je prav baron Münchhausen," je povedala na današnji novinarski konferenci.

Dramaturginja Ana Kržišnik Blažica je dodala, da igra sovjetskega avtorja iz leta 1976, po katerem je nastal slovenski prevod, odlično odseva družbeno stagnacijo v času Leonida Brežnjeva, ko je postalo dokončno jasno, da ima ideologija socializma tudi svojo temno plat.

"Pri Gorinu legendarni lažnivec postane nekdo, ki laž v temelju zanika in je prav zares nosilec resnice. S tem domnevna laž dobi posebno mesto, postane izraz svobode, svobode misli, govora in svobode bivanja, baron pa napaka v sistemu, ki jo je treba čim prej odpraviti. Prav zaradi tega prizadevanja družbe, da eliminira svobodo, postane ena sama laž," je o delu in njegovem avtorju povedala dramaturginja.

Zgodba temelji na resnični osebi, ki je živela v času razsvetljenstva. Komične pripovedi barona Münchhausna je po pripovedovanju resničnega vojaka in pustolovca zapisal nemški pisec Rudolf Erich Raspe leta 1785, kasneje pa so doživele mnogo izdaj, priredb in prevodov. V slovenščini jih poznamo predvsem iz priredbe za otroke Gottfrieda Augusta Bürgerja in kot zbirko zgodb Lažnivi Kljukec Franceta Malavašiča iz leta 1856.

Baron Münchhausen je človek domislic in avantur, ki tako zelo presegajo domišljijo, da ne morejo obveljati niti za laži. Predstavo prepleta humor, za pevsko-glasbene vložke pa sta poskrbela Jože Hrovat in Jakob Štifigoj.

V predzadnji premieri SNG Nova Gorica igrajo Kristijan Guček, Patrizia Jurinčič Finžgar, Ana Facchini, Andrej Zalesjak, Žiga Saksida, Tilen Kožamelj, Blaž Valič, Jože Hrovat, Radoš Bolčina in Jakob Šfiligoj.

Scenografinja in kostumografinja sta bili zaupani Vasiliji Fišer, avtor glasbe je Branko Rožman, oblikovalca odrskega giba pa Ravil in Natalia Sultanova.

SNG Nova Gorica, Baron Münchhausen, Yulia Roschina

Povezani dogodki