STA, 1. 9. 2021

Na novogoriškem odru premiera črne komedije 5 kil sladkorja

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo drevi ob 20. uri premiera črne komedije 5 kil sladkorja izraelskega avtorja Gura Korena. Predstava je premiero na spletu doživela 18. februarja letos, sedaj pa bo zaživela še na odrskih deskah.
:
:
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica
Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Avtor dramskega besedila Gur Koren je v zahtevnih trenutkih svojega življenja pomislil na preminulega dedka, polnega žlahtnih dogodivščin, in se odločil, da bo začel pisati. Nastala je črna komedija, v kateri se prepletajo dokumentarni elementi, magični realizem in humorna fikcija, ki jo je avtor črpal iz sodobnega vsakdanjega življenja ter pestre zgodovine njegovih prednikov, zlasti od svojega dedka.

"Gre za izjemno zanimivo predstavo, zato ker govori o holokavstu na drugačen način. Ne govori o taboriščih, pač pa o spominu na holokavst. Ukvarja se z našimi interpretacijami, s politično korektnostjo. Vesel sem, da sem lahko naredil to predstavo, saj je to drama, ki prinaša nek nov pristop k pripovedovanju zgodovine," je na novinarski konferenci povedal režiser Yonatan Esterkin.

Hamletovska ideja obiska pokojne moške figure, ki se vrača, da bi popravila krivico na Zemlji, se v danem besedilu sreča z obilico judovskega humorja, kot ga poznamo denimo v filmskem ustvarjanju Woodyja Allena ali Larryja Davida.

Za slovenski prostor sta dramaturginja Nika Korenjak in izraelski režiser Esterkin zgodbo nekoliko priredila. V izvirniku preminulega gospoda Šloma Korena sta preimenovala v Simona. Protagonist, ki je med drugo svetovno vojno s svojim najboljšim prijateljem Jozefom Rivo prekupčeval s sladkorjem na severovzhodu Poljske, v slovenski različici pobegne z rodnega Maribora v varnejšo Ljubljano, po njeni okupaciji pa v Trst, kjer prodaja sladkor. V priredbi se počasi razkrivajo večkrat pozabljene, krute in žalostne, pa tudi prisrčne zgodbe judovske skupnosti na Slovenskem.

"Gre za precej revolucionaren pristop, saj predstava ne poveličuje žrtev holokavsta in grdi agresorja, pač pa je zelo intimen spomin na holokavst," pa je povedal umetniški vodja novogoriškega gledališča Marko Bratuš.

Predstava je koprodukcija SNG Nova Gorica, Mini teatra Ljubljana in Judovskega kulturnega centra Ljubljana.

Besedilo je prevedel Klemen Jelinčič Boeta, za sceno je poskrbel Aleksander Blažica, kostume pa je oblikoval Matic Hrovat. V predstavi igrajo Peter Harl, Matija Rupel, Saša Pavlin Stošić, Jure Kopušar in Nika Korenjak.

5 kil sladkorja, Yonatan Esterkin, SNG Nova Gorica

Povezani dogodki

Yonatan Esterkin, 26. 10. 2021
Tema holokavsta v izraelskem gledališču