STA, 27. 5. 2016

SNG Maribor v novo sezono v sodelovanju z zagrebškim HNK

Slovensko narodno gledališče Maribor v prihajajoči sezoni napoveduje okrepljeno sodelovanje s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba, s katerim poleg koprodukcije opere Don Pasquale uvajajo še Evropski abonma. Drama bo sezono uvedla s poklonom Tomažu Pandurju in njegovo Brezmadežno, Balet pa bo zaznamoval 25 let delovanja Edwarda Cluga.

SNG Maribor / Foto: Nebojša Tejić, STA

SNG Maribor in HNK vežejo sicer že dolgoletne vezi, zdaj pa bi radi povezali tudi občinstvo. Zato so se domislili Evropskega abonmaja, ki ponuja izbor šestih predstav iz produkcije obeh nacionalnih gledališč. Po ocenah intendantke HNK Zagreb Dubravke Vrgoč gre za edinstven projekt v Evropi. "Zdi se mi, da je to šele začetek nekega sodelovanja, v katerega bi morda lahko v prihodnje povezali še nekatera druga evropska mesta," je povedala na današnji novinarski konferenci v Mariboru.

Poleg vrste gostovanj med gledališkima hišama bosta operi prvič tudi izvedli skupno koprodukcijo, Donizettijevo komično opero Don Pasquale, ki bo premiero v Mariboru doživela konec septembra. Po besedah umetniškega direktorja Opere SNG Maribor Simona Krečiča si želijo, da bi poleg scene in kostumov vsaj enkrat med odroma zamenjali tudi pevce.

Drama SNG Maribor bo sezono 2016/17 odprla z uprizoritvijo Brezmadežna nedavno preminulega režiserja Tomaža Pandurja. Kot je povedala umetniška vodja Diana Koloini, je bil projekt ob tragičnem dogodku že do velike mere domišljen in pripravljen, zato so se odločili, da vztrajajo pri njem. Dokončno ga bo izoblikovala dramaturginja Livija Pandur, le nekoliko bodo skrčili igralsko zasedbo.

Novembra sledi koprodukcija z ljubljansko Dramo Disident Arnož in njegovi v režiji nekdanjega umetniškega vodje Drame SNG Maribor Diega de Bree. Konec leta bo priložnost za francoske dramske skice o ljubezni z naslovom Ponovna združitev dveh Korej v režiji Andreja Jusa. V prvi polovici leta 2017 pa se bodo trije uveljavljeni mojstri režijskih vizij spoprijeli s klasiki: Oliver Frljić z grško tragedijo Medeja, Janusz Kica z Letoviščarji Maksima Gorkega ter Ivica Buljan s pereče aktualnim besedilom Ljudožerci Gregorja Strniše.

V koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj nastaja Staromodna komedija, ki bo združila lavreata Vlada Novaka in Milado Kalezić. Mariborski Drama in Opera pa bosta skupaj uprizorili svetovno uspešnico o operni divi brez posluha Glorious!.

Opera bo v novo leto stopila z veliko produkcijo Wagnerjevega Renskega zlata, ki bo v Mariboru prvič uprizorjeno. Sledila bo premiera Verdijeve operne mojstrovine Trubadur, sezono pa bo zaključila postavitev Šostakovičeve Lady Macbeth Mcenskega okraja.

Balet SNG Maribor bo jeseni premierno uprizoril neoklasični balet Jevgenij Onjegin v koreografiji Valentine Turcu. Drugi del baletne sezone zaokroža baletni triptih Carmen - Favn - Bolero v koreografiji Turcujeve, Cluga in švedskega plesnega ustvarjalca Johana Ingerja.

Vodja mariborskega Baleta Edward Clug letos obeležuje 25-letnico svojega umetniškega delovanja v Mariboru. Zato bodo septembra priredili Teden Edwarda Cluga, kjer bodo poleg ostalih na programu tudi njegove koreografske uspešnice na tujem.

SNG Maribor se vedno bolj preizkuša s predstavami na prostem. Tako danes v mariborskem Mestnem parku prireja operno noč, ki jo bodo julija ponovili še v Portorožu, z dvema uprizoritvama pa bo vključena tudi v program Festivala Lent.