STA, 4. 2. 2020

Na novogoriškem odru Pirandellova klasika Šest oseb išče avtorja

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo v četrtek premiera predstave Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Paola Magellija. Italijanska gledališka klasika obravnava aktualne teme, kot so odnos med videzom in resničnostjo, življenjem in gledališčem ter zasebnimi in igranimi družbenimi vlogami.
:
:

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Na novogoriški oder bodo besedilo Šest oseb išče avtorja postavili že drugič. Prvič so ga uprizorili leta 1985 "kot živo, eruptivno gledališče ustvarjalnega razmisleka" v režiji Mileta Koruna. Za tokratno uprizoritev je Srečko Fišer delo ponovno prevedel, kar je bila njegova dolgoletna želja, je povedal na današnji novinarski konferenci: "Ta moj izziv je bil star več kot 30 let in s Pirandellom se želim še ukvarjati."

Sicer pa bo prihodnje leto minilo natanko 100 let od nastanka tega gledališkega dela, ki velja za prva od Pirandellovih treh tako imenovanih iger "gledališča v gledališču". Besedilo odpira še vedno aktualna vprašanja, kot so odnos med videzom in resničnostjo, življenjem in gledališčem ter zasebnimi in igranimi družbenimi vlogami.

Igra Šest oseb išče avtorja je ob krstni izvedbi v Rimu povzročila veliko vznemirjenje, a bila hitro prepoznana kot umetnina, ki je izrazila krizo meščanskih družbenih in kulturnih vrednot na začetku 20. stoletja ter povzela napad modernistov na tradicionalne gledališke oblike.

"Pirandello bi bil nad današnjo moderno tehnologijo, ki briše meje med resničnim in namišljenim svetom, zagotovo navdušen. Prav v tem delu skuša ugotoviti, kaj je resnica in kaj iluzija," pa je svoje misli strnila dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Pirandello sam opisuje svojo nenavadno igro kot "zmes tragičnega in komičnega, fantastičnega in realističnega, vse skupaj v humoristični situaciji ...". Besedilo se je porodilo iz vprašanja, zakaj ne bi upodobil nekaj docela novega - avtorja, ki noče dati življenja nekaterim osebam, ki so se rodile žive v njegovi domišljiji.

Ob tokratni postavitvi bo igralce na odru spremljala glasba v živo, v ozadju pa video. Za kostume je poskrbel Leo Kulaš, avtorja glasbe pa sta Ivanka Mazurkijević in Damir Martinović Mrle.

Tokrat bo na odru večja igralska zasedba, po večini sestavljena iz članov ansambla novogoriškega gledališča - Matjaž Tribušon, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, Andrej Zalesjak, Matija Rupel, Urška Taufer, Ana Facchini, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Andrijana Boškoskka Batič, Žiga Udir, Jakob Šfiligoj, Brane Grubar in Blaž Valič.

Šest oseb išče avtorja, Luigi Pirandello, SNG Nova Gorica

Povezani dogodki