STA, 18. 9. 2020

Na ljubljanskem odru prvič balet Gusar Adolpha Adama

Ljubljanska Opera bo 22. septembra prvič uprizorila celovečerni balet Gusar Adolpha Adama. Delo iz sredine 19. stoletja so prvih sto let po nastanku izvajala le redka gledališča, v 60. letih prejšnjega stoletja pa sta k njegovi popularnosti prispevala plesalca Margot Fontayne in Rudolf Nurejev. Koreografijo je pripravil Jose Carlos Martinez.
:
:

Umetniško vodstvo operno-baletne hiše je španskega plesalca in koreografa k sodelovanju povabilo že lani, zaradi koronavirusa pa so predstavo, ki bi morala biti uprizorjena aprila, prenesli v novo sezono. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, je ob študiju dela ugotovil, da gre za poseben balet s kompleksno zgodbo, za katero si je želel, da jo bo občinstvo razumelo.

Libreto za balet je leta 1855 napisal Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges po Byronovem istoimenskem epu v verzih iz leta 1814, leto kasneje so ga na Adamovo glasbo prvič postavili v Parizu. Po Martinezovih besedah je v partituri Gusarja vključenih več skladateljev, sam pa je izbral tisto glasbo in njene najbolj znane dele, ki prinašajo sporočilo zgodbe. Okrog njih je zgradil svojo zgodbo, tako da bo sicer klasični balet po njegovih napovedih vseboval novo energijo.

Zgodba pripoveduje o ladijskem kapitanu Konradu, ki ga je družba izobčila in prisilila v piratstvo. Usoda se obrne, ko ga lepotica Medora, ki je ujeta v haremu Seida paše in v katero se zaljubi, postavi pred novo preizkušnjo. Kapitan s svojim prijatelji načrtuje napad na harem. Poda se na vznemirljivo pustolovščino, da bi osvobodil ljubljeno dekle in si priboril njeno srce, so vsebino opisali v SNG Opera in balet Ljubljana.

Inaki Cobos Guerrero je ob snovanju kostumov želel imeti podobo klasične produkcije, a ne popolnoma tradicionalne. V njih je z različnimi detajli predstavil tako svet piratov kot svet sofisticirane bleščavosti. Scenografijo je pripravil Matej Filipčič. Kot je povedal, je želel oder oblikovati tako, da ne bo preveč abstrakten in hkrati ne preveč vizualno poln zaradi bogate koreografije. V osnovi je izbral potovanje po daljnih deželah 17., 18. in 19. stoletja.

Hitre spremembe na sceni bo z lučmi pospremil Jasmin Šehić, glasbeno vodstvo pa je v rokah mlade dirigentke Mojce Lavrenčič. Po njenih besedah je orkester zaradi trenutne situacije glasbo posnel, ker predstava ne omogoča, da bi jo izvajal v živo. Upa pa, da se bo to lahko zgodilo v naslednjih mesecih.

Martinez je Gusarja že uprizoril v Rimu, kjer je bilo po njegovih besedah mogoče videti tradicionalno postavitev in kostume, v Ljubljani pa je pripravil nekoliko bolj sodobno predstavo, v kateri se je osredotočil na plesalce. "Tukaj so vsi vključenih v vseh prizorih," je povedal koreograf.

V glavnih vlogah se bodo izmenjevali Rita Pollacchi, Nina Noč, Chie Kato, Kenta Yamamoto, Yujin Muraishi, Lukas Bareman in nekaj gostov iz tujine, za katere upajo, da bodo glede na nenehno spreminjajoče se razmere lahko pripotovali v Ljubljano.

SNG Opera in balet Ljubljana, Gusar