STA, 15. 4. 2014

Predstava MGL in Gledališča ŠKUC Gola na gostovanje v Peru

Gledališka predstava Gola v režiji Alena Jelena, ki je nastala v koprodukciji Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) in Gledališča ŠKUC, bo gostovala na mednarodnem gledališkem festivalu FISABES v perujski prestolnici Limi. Na festivalu, ki bo potekal od 16. do 27. aprila, bodo sodelovala še gledališča iz Peruja, Kanade, Argentine in Urugvaja.
:
:
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin
foto: Barbara Čeferin

Slovenija bo edina evropska država na festivalu, ki ga organizira Iberoameriško združenje za umetnost in literaturo (AIBAL). Predstavo je v program izbral selektor in direktor festivala Encinas Percy ter jo pospremil z besedami, da je Gola polna nepričakovanih obratov z elementi absurda in psihološkega realizma. Gola bo na sporedu 18. in 21. aprila ob 20. uri v Kulturnem centru El Olivar v okrožju San Isidro. Poleg tega bosta s perujskimi gledališkimi ustvarjalci potekala tudi delavnica in pogovor o ustvarjanju v slovenskem gledališču.

V središču predstave makedonske avtorice Viktorije Rangelove je ljubezenski odnos nekonvencionalnega para, 47-letne Patricije, ki jo kot gostja igra priznana igralka Nataša Barbara Gračner, sicer članica ljubljanske Drame, ter 25-letnega Leva, ki ga igra mladi igralec MGL Jernej Gašperin.

Besedilo, ki ga je poslovenila Tamara Doneva, je, kot je na novinarski konferenci pred premiero dejala dramaturginja Špela Kravogel, skrivnostno in skorajda hollywoodsko, ki pa so ga ustvarjalci pod vodstvom Jelena preoblikovali v kritično odslikavo medčloveških odnosov.

Igralcema uspe v predstavi ustvariti nerealistično razsežnost z erotiko, ki daje vtis tujskosti. Zgradita svojstven univerzum, v katerem pa se še vedno čuti vpliv zunanjega sveta, je dejala in dodala, da je seksualna napetost med ljubimcema začinjena z močno bolečino in strahom pred izgubo. Premiera je bila oktobra lani.

Lima, MGL, Fisabes, Škuc, Peru

Povezani dogodki