STA, 6. 7. 2020

Na Ljubljana Festivalu SNG Maribor s Straussovim Netopirjem

V sklopu 68. Ljubljana Festivala bo v torek, 7. julija, ob 21. uri z opereto Netopir na Kongresnem trgu gostovalo Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Netopir ali Die Fledermaus je ena najbolj znanih operetnih mojstrovin Johanna Straussa ml. iz slavne dunajske dinastije Strauss. V SNG Maribor so jo na oder postavili v režiji Stanislava Moše.
:
:
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor

Kot so sporočili s Festivala Ljubljana, je opereta Netopir zaradi napovedi slabega vremena iz danes zvečer prestavljena na torek, 7. julija. Imetnikom vstopnic teh ni potrebno zamenjati, je pa na voljo še nekaj vstopnic.

Večplastna zgodba spletk, prepovedanih ljubezni, previsokih ambicij in lumparij vseh vrst je, zaradi svoje žgečkljivosti, ki nazorno prikazujejo dvojno moralo dunajskega meščanstva, očarljivih kostumov in dobro osnovane glasbe, doživela že na tisoče uspešnih uprizoritev. Odrske situacije sta po motivih farse Juliusa Rodericha Benedixa napisala libretista Karl Haffner in Richard Genee.

V prepletu prepoznavno očarljive Straussove glasbe spoznamo nestanovitnega Eisensteina, razočarano soprogo Rosalindo, sobarico Adele z ambicijami igralke, v Rosalindo zaljubljenega Alfreda. To pa je le preludij k šokantnim razkritjem, ki se zgodijo na glamurozni plesni zabavi v vili kneza Orlovskega, kjer vsak dobi, kar si zasluži - streznitev v realnost, in to v zaporniških celicah. Tam je ječar Frosch, ljubitelj žlahtne kapljice, so vsebino povzeli na spletni strani Festivala Ljubljana.

K nastanku operete naj bi Straussa ml. spodbudil francoski "kralj operet" Jacques Offenbach, ki je bil prepričan, da je Straussu lahkotnejši odrski žanr pisan na kožo.

Simfonični orkester, Zbor in Baletni ansambel SNG Maribor bodo nastopili pod dirigentsko taktirko Simona Robinsona. Vlogo Gabriela von Eisensteina poje Martin Sušnik, njegove žene Rosalinde Andreja Zakonjšek Krt, Rosalindine sobarice Adele Petja Ivanova, upravnika zapora Franka Sebastijan Čelofiga, učitelja petja Alfreda Tim Ribič, notarja dr. Falkeja Jaki Jurgec, odvetnika dr. Blinda Dušan Topolovec, princa Orlovskega Dada Kladenik, Adeline sestre Ide Mojca Potrč in prinčevega sluge Bojan Hinteregger. V vlogi ječarja Froscha nastopa Vojko Belšak.

Opereta se izvaja v slovenskem jeziku z angleškimi nadnapisi.

SNG Maribor, Netopir, Johann Strauss ml.

Povezani dogodki