STA, 18. 7. 2022

Na Ljubljana Festivalu John Malkovich kot glasbeni kritik

V sklopu 70. Ljubljana Festivala bo danes v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu prav posebna predstava z naslovom Glasbeni kritik, v kateri v naslovni vlogi nastopa ameriški igralec John Malkovich. Spremljajo ga glasbeniki na violini, violi, violončelu, klavirju in flavti.
:
:

Foto: Arhiv Festival Ljubljana

Gonilna sila projekta je Aleksej Igudesman, ki je študij violine končal na dunajski Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti, njegovi talenti in kariera, v kateri je sodeloval z vrsto priznanih glasbenikov, pa segajo tudi na področje kompozicije, dirigentske prakse, igralstva in komedije.

Glasbeni kritik je glasbeno-gledališka predstava, v kateri je Igudesman zabavno in provokativno združil izvedbe znanih del skladateljev preteklosti in sedanjosti, od Bacha, Beethovna do Piazzolle in Kančelija, in prvih odzivov kritikov nanje, ki se danes zdijo zaradi neodobravajočega tona nekoliko nenavadni, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Igudesman je k sodelovanju pritegnil ameriškega igralca Johna Malkovicha, ki je na odru Ljubljana Festivala v vlogi pripovedovalca že stal leta 2017. Malkovich se s karizmatičnim nastopom povsem vživi v odklonilno in mestoma posmehljivo držo glasbenih kritikov del glasbenih mojstrov, ki jim še danes radi prisluhnemo, so zapisali organizatorji. Predstava z izvirnim konceptom in prepričljivo izvedbo gledalce zabava in hkrati opominja, da umetnostni kritik vedno znova stopa po tankem ledu osebnih prepričanj, družbenih norm in resnične umetnosti, so dodali.

Nastopajo še So-Ock Kim (violina), Max Baillie (viola), Thomas Carroll (violončelo), Hyung-ki Joo (klavir) in Massimo Mercelli (flavta).

Glasbeni kritik, John Malkovich, Festival Ljubljana