STA, 18. 2. 2020

Distopična trilogija Margaret Atwood bo zaživela kot balet

Britanski koreograf Wayne McGregor bo pod naslovom MaddAddam kot balet na oder postavil distopično trilogijo romanov Margaret Atwood. Trilogijo sestavljajo dela Zadnji človek, Leto potopa in MaddAddam, v treh delih pa bo tudi balet, ki nastaja v veliki mednarodni koprodukciji Kraljevega baleta z Narodnim baletom iz Kanade, poroča The Guardian.

Foto: Pixabay

Balet MaddAddam bo nastal na avtorsko glasbo Maxa Richterja, ki je s koreografom in režiserjem McGregorjem sodeloval že s produkcijo Woolf Works iz leta 2015, v kateri je na baletni oder postavil tri romane Virginie Woolf - Gospa Dalloway, Orlando in Valovi.

Umetniška vodja Narodnega baleta iz Kanade Karen Kain je pohvalila McGregorja za njegovo inteligentno, vizualno osupljivo in izjemno fizično delo, s katerim nenehno premika meje. Dodala je, da bo balet globoko ukoreninjen v kanadsko pokrajino in bo prevpraševal teme, kot so izumrtje in izumljanje, napuh v navezavi s humanostjo in aktivizem. Direktor londonskega Kraljevega baleta Kevin O'Hare je dodal, da je mednarodna koprodukcija izjemna priložnost za plesalce iz obeh ustanov.

Balet bo imel premiero novembra v Torontu, v Londonu pa bo na sporedu od leta 2022.

Margaret Atwood je distopično trilogijo romanov, po kateri nastaja balet, objavila med letoma 2003 in 2013. Čas dogajanja je postavljen v bližnjo prihodnost, v obdobju pandemije, strašnih prašičev in drugih katastrof. Pisateljica je o trilogiji ob neki priložnosti povedala, da slika svet, v katerem živimo, le z nekaj preobrati. Trilogija naj bi zaživela tudi kot televizijska serija v režiji Darrena Aronofskyja, a se je zapletlo, v razvoju pa naj bi bila že druga produkcija, še navaja The Guardian.

Margaret Atwood