STA, 14. 1. 2020

Na Koroškem s skupnim abonmajem spodbujajo čezmejno obiskovanje predstav

Organizatorji abonmajski predstav na Koroškem, zavod ZKŠTM Ravne na Koroškem, Narodni dom Mežica in Kulturni dom Pliberk iz Avstrije, ter občini Črna na Koroškem in Prevalje so združili moči in pripravili čezmejni Koroški abonma. Z njim želijo spodbuditi čezmejno obiskovanje gledaliških predstav in krepiti sodelovanje.

Foto: Pixabay

Na Koroškem ima na področju kulture čezmejno sodelovanje na pevskem področju že več kot polstoletno tradicijo v okviru revije Od Pliberka do Traberka. Hkrati občine in ustanove iz obeh držav že več let uspešno sodelujejo tudi v okviru skupnosti Geopark Karavanke, ki je z novim letom dobil novo organizacijsko obliko.

Ob vsem tem je že več let tlela tudi ideja o združevanju na gledališkem področju, ki so ga omenjene ustanove in občini zdaj uresničile pod okriljem čezmejnega projekta z imenom EUfutuR, podprtega z evropskimi sredstvi.

Sodelujoči so izbrali pet predstav, ki bodo v okviru abonmaja in za izven na ogled od 23. januarja do 16. maja v Kulturnem centru na Ravnah, v Narodnem domu Mežica, Kulturnem domu v Črni na Koroškem, Kulturnem domu Pliberk in Družbenem domu Prevalje. Gre za različne predstave profesionalnih in ljubiteljskih gledališč, ki so deloma že vključene tudi v druge abonmaje.

Sodelujočim se zdi pomembno predvsem to, da so se po več letih uspeli dogovoriti za sodelovanje, saj lahko skupaj naredijo več, predvsem pa, da s sodelovanje na še enem področju dodatno povežejo ljudi s Koroške na slovenski in avstrijski strani.

"Če ni skupnih ciljev, skupnih prireditev, potem tudi ni sodelovanja," je na današnji predstavitveni novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem med drugim povedal Milan Piko iz Kulturnega doma Pliberk. Prepričan je, da lahko meje presegamo samo tako, da se med seboj spoznavamo in sodelujemo.

Sodelovanje v okviru Koroškega abonmaja koordinira Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) Ravne na Koroškem, sodelujoči pa že razmišljajo tudi že o nadgrajevanju sodelovanja na glasbenem področju. Morda se v prihodnje uresniči tudi zamisel o organiziranih prevozih na predstave.

EUfutuR