STA, 11. 10. 2017

Na Gavellinih večerih v Zagrebu tudi SNG Maribor

Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Šibenika bo danes s predstavo Lepotica iz Leenanea v režiji Dražena Ferenčine uvedlo 32. gledališki festival Gavellini večeri. Do 21. oktobra bodo na sporedu festivala predstave, ki so zaznamovale gledališko leto na Hrvaškem in v regiji, med njimi tudi Medeja slovenskega narodnega gledališča iz Maribora.
:
:
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Mariborčani se bodo z Evripidovo Medejo, ki jo je režiral Oliver Frljić, predstavili v tekmovalnem programu festivala v petek, 20. oktobra. Frljić se je v svojem prvem angažmaju v Mariboru osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, naslovno vlogo pa zaupal prvakinji mariborske Drame Nataši Matjašec Rošker.

Barve regionalnega gledališča bo branil tudi beograjski Atelje 212 s predstavo Moja ti avtorice Olge Dimitrijević v režiji Aleksandre Milavić Davies. Predstava Moja ti se med drugim ukvarja s problematiko ideološke, seksualne in starostne diskriminacije.

Gostitelji festivala iz mestnega dramskega gledališča Gavella bodo odigralo predstavo Tesla Anonimous, katere besedilo in režijo podpisuje Filip Šovagović, reški HNK Ivana pl. Zajca pa prihaja na zagrebški festival z Molierjevim Mizantropom v režiji Igorja Vuka Torbica.

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština in režiser Vinko Brešan podpisujeta gledališko različico celovečerca Ustava Republike Hrvaške v režiji Rajka Grlića, ki so ga za oder priredili v zagrebškem satiričnem gledališču Kerempuh. Zagrebški HNK pa bo na festivalu uprizoril predstavo Ljudje iz voska, ki jo je po besedilu Mata Matišića režiral Janusz Kica.

Nastopili bodo tudi zagrebško gledališče mladih (ZeKaeM) in Teatar &TD ter splitski HNK. Festival bo 21. oktobra, ob podelitvi nagrad, zaključilo gledališče iz Virovitice, ki bo predstavo 2:14 H v režiji Roberta Raponja uprizorilo izven tekmovalnega programa. O nagradah bo odločala tričlanska žirija, v kateri je tudi slovenski režiser Sebastijan Horvat.

SNG Maribor, Zagreb, Gavellini večeri, Hrvaška