MMC RTV SLO, 30. 5. 2022

V oddaji Odprta knjiga na Programu Ars - Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

V oddaji Odprta knjiga boste lahko od 2. junija 2022 dalje prisluhnili romanu Ivana pred morjem avtorice Veronike Simoniti, ki je pred časom izšla kot zvočna knjiga v režiji Klemna Markovčiča in v interpretaciji Ane Facchini.
:
:

Veronika Simoniti / Foto: Mladinska knjiga, vir: MMC

V sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS, SNG Nova Gorica in založbo Mladinska knjiga ter ob podpori Javne agencije za knjigo RS je pred časom pri ZKP RTV Slovenija izšla zvočna knjiga Ivana pred morjem avtorice Veronike Simoniti v režiji Klemna Markovčiča in v interpretaciji članice igralskega ansambla novogoriškega gledališča Ane Facchini.

V četrtek, 2. 6. 2022, ob 19.00 bodo začeli s prebiranjem romana v oddaji Odprta knjiga. Oddaja bo na sporedu vsak večer, od ponedeljka do petka na Tretjem programu Radia Slovenija - programu ARS.

"Prvič sem sodelovala pri nastajanju zvočne knjige in vesela sem, da je bil moj ognjeni krst prav z Ivano pred morjem Veronike Simoniti. Preplet sedanjosti in preteklosti, zgodb in občutij spominja na valovanje morja, ki prinaša in odnaša drobce spominov, tisoče malih ogledal, ki odsevajo življenja tistih, ki so še in tistih, ki jih več ni." Ana Facchini

O Veroniki Simoniti

Veronika Simoniti se je rodila leta 1967. Diplomirala je iz italijanskega in francoskega jezika na ljubljanski Filozofski fakulteti. Kot samostojna književna prevajalka je objavila vrsto prevodov iz italijanščine in francoščine (Calvino, Magris, Marani, Niffoi, Camilleri, Galimberti, Todorov …). Od novembra 2014 ureja dvojezični spletni blog za slovensko-italijansko literarno izmenjavo La casa di carta – Papirnata hiša. Živi in dela v Ljubljani. Prozna dela objavlja od leta 2000. Za Radio Slovenija nekaj pravljic, predvsem v literarnih revijah pa več kratkih zgodb. Leta 2005 je pri LUD Literatura izšel prozni prvenec Zasukane štorije (nominacija fabula 2006 in 2007). Leta 2011 je prav tako pri založbi LUD Literatura izdala drugo kratkoprozno zbirko Hudičev jezik. Leta 2014 je pri mariborski založbi Litera izšel roman Kameno seme (nominacija kresnik 2015), 2019 pa pri Cankarjevi založbi roman Ivana pred morjem (nominacija modra ptica skupine Mladinska knjiga in kresnik 2020).

IVANA PRED MORJEM

S kresnikom nagrajeni roman Veronike Simoniti nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, zaustavljajo se tudi na Gorenjskem, v Ljubljani in še marsikje, begunsko zaidejo v Srbijo, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi po koncu vojne so trdi časi popisani z mehko avtoričino pisavo, ki iz zmeraj novih leg gleda na naše skupne prostore. Lep roman o nelepih časih in rečeh.

V zgodbi se pripovedovalka iz Pariza, kjer si je ustvarila dom, vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki njeno petletno mamo drži za roko, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu, o katerem pripovedovalka ni nikoli slišala?

"Slog pisanja je izredno tekoč in prepletanje zgodb v različnih časih in prostorih tako privlačno, da je knjigo iz rok skoraj nemogoče odložiti pred koncem." Bukla

Ana Facchini, Veronika Simoniti, Ivana pred morjem, Odprta knjiga, Klemen Markovčič