STA, 28. 8. 2016

Mladi levi ponovno prepričali z vsebinami in vzdušjem

S predstavo Enciklopedija besed/Suita št. 2 se bo nocoj sklenil 19. festival Mladi levi, ki se je v današnjih težkih časih skozi zgodbe podal v iskanje svetlih razpok. Na festivalu se predstavlja 50 tujih ter 28 slovenskih umetnikov. Predstave so bile doslej popolnoma polne, vzdušje pa izjemno prijetno, je povedala Tamara Bračič Vidmar.
:
:

Suita št. 2 / Foto: Bea Borgers

Stoječe ovacije so po besedah vodje stikov z javnostmi doživele igralke predstave Čisto mesto grških režiserjev Anestisa Azasa in Prodromosa Tsinikorisa, ki so občinstvu pripovedovale svoje zgodbe o migraciji, težkih pogojih življenja ter predsodkih, proti katerim se morajo kot tujke boriti vsak dan.

Neverjetno navdušenje so poželi Beton Ltd., ki, tako Tamara Bračič Vidmar, "v predstavi Ich kann nicht anders prikažejo absurdnost vsakdanjega življenja v nasprotju s težo objektivne realnosti, ki jih v njihovem intimnem balonu zgolj narahlo oplazi". Festivalska premiera je bila razprodana, zato se ponovitve obetajo še v ponedeljek in torek ter konec septembra.

Izjemen odziv je doživel tudi projekt Skupne sanje portugalske umetnice Marie Lucie Cruz Correia. Zaradi velikega interesa so se v Bunkerju odločili, da bodo interaktivno predstavo na Ljubljanici ponavljali v sodelovanju z Društvom rečnih kapitanov Ljubljana od 3. do 9. septembra. Poleg predstav je festival vključeval koncert v Parku Tabor, zvočno instalacijo, interaktivno video instalacijo ter serijo intervencij v javnem prostoru z večernimi predstavitvami.

Posebnost letošnjega festivala je bila mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembe z naslovom Nove politične mitologije in umetnost, kjer so predstavili sedem dogodkov različnih formatov, od predavanj in pogovorov, do intervjujev, sprehodov in zajtrkov z umetniki, kjer je nastopilo 20 tujih in domačih mislecev, raziskovalcev in umetnikov.

Festivala in konference se je po podatkih vodje stikov z javnostmi udeležilo tudi 70 tujih programerjev in producentov, "kar kaže, da so Mladi levi mednarodno izjemno referenčen festival".

Festivalske vstopnice so bile brezplačne, vendar pa so bili gledalci tudi letos radodarni s prostovoljnimi prispevki, zato se jim na Bunkerju za solidarnost lepo zahvaljujejo.

Po festivalu v zavodu pripravljajo še poletni laboratorij v okviru mreže Imagine 2020, ki bo od ponedeljka do srede potekal v naravi - v Botaničnem vrtu, na Ljubljanskem barju in v Planinski jami.

Udeleženci laboratorija bodo pozorni na spreminjajoče se soodnose in medodnose, ki jih porast onesnaževanja vsiljuje krhkemu ravnovesju ekosistema Ljubljanskega barja. Opazovali in prispevali bodo tudi glas ne-človeškim bitjem, prebivalcem svojega sveta, katerega jezik si lahko zgolj predstavljamo - vodam, rastju, živalstvu in tematikam, kot so geološko obdobje, mikroklima in geografska specifika lokacij. Moderatorki poletnega laboratorija bosta Nataša Petrešin Bachelez in Nevenka Koprivšek.

Prihodnje leto bodo Mladi levi praznovali 20. obletnico. Na jubilejno izdajo bodo v Bunkerju povabili umetnike, s katerimi so skozi leta spletli močne vezi, in jih prosili, da pripravijo poseben dogodek za festival. Med vabljenimi bodo francoski cirkusant Mathurin Bolze, nemški režiser Milo Rau, švicarski režiser Stefan Kaegi in številni drugi, je še pred današnjim uradnim zaključkom razkrila Tamara Bračič Vidmar.

Mladi levi