STA, 16. 8. 2016

Festival Mladi levi v iskanju svetlih razpok skozi zgodbe

Mednarodni festival Mladi levi bo v 19. izdaji po besedah Nevenke Koprivšek izražal zaskrbljenost pred nepredvidljivostjo, negotovostjo oziroma nezmožnostjo vpogleda v prihodnost. Poleg umetniškega dela bo zato letos ponudil več prostora za razmislek, debate, sprehode ter raziskovanje mikrokozmosov kot potencialnih prostorov za spremembe.
:
:

Noč krtov / Foto: Martin Argyroglo

Umetniška direktorica zavoda Bunker, ki festival organizira, Nevenka Koprivšek, je na novinarski konferenci pojasnila, da se v aktualnih težkih časih, polnih negotovosti, tudi v luči begunske krize in tega, da ne veš, kje in kdaj bo naslednji teroristični napad, ljudje radi zatekajo v neko zavetišče, zaklon. Celoten festival bo tako v znamenju "krtove dežele", kar napoveduje tudi otvoritvena predstava Philippea Quesnea Noč krtov, v ospredju pa bodo tudi zgodbe.

Dodala je, da se tako umetniki kot v zavodu Bunker ne prepuščajo "resignaciji in obupu". Festival Mladi levi bo letos sestavljen iz treh delov.

Prvi bo vključeval predstave, instalacije in intervencije v javnemu prostoru, drugi del bo namenjen razmisleku o koraku nazaj, saj nas po besedah Nevenke Koprivšek ravno današnji čas sili v to, da najdemo neke "svetlobne razpoke", ki bi nam omogočile drugačen vpogled v prihodnost. Tretji del bo laboratorij, v sklopu katerega se bo izbrana ekipa umetnikov iz antropocenega pogleda usmerila k naravi.

V Quesneovi otvoritveni predstavi Noč krtov nastopajo veliki krti, ki živijo kot ljudje. "Tudi Quesne se zateka v votlino, v podzemlje, v svet pozabljenih, spregledanih. Pravi, da je teater nekakšna umetnost votline," je povedala Nevenka Koprivšek. Po predstavi bodo organizatorke festivala goste povabile na tradicionalni ples. Med vrhunci festivala bo tudi gostovanje priznane ameriške underground ustvarjalke Penny Arcade s predstavo Hrepenenje traja dlje.

Festival vsako leto na več lokacijah po Ljubljani združi umetnike iz vseh vetrov. V Belgiji živeča portugalska umetnica Maria Lucia Cruz Correia bo denimo v projektu Skupne sanje po enega gosta popeljala na izlet s pedalinom in z njim izumljala prihodnost. V tandemu z Benjaminom Verdonckom bo izvedla projekt Skrivni eksperimentalni observatorij za globalne zadeve. Med zanimivejšimi bo mlada sodobna indijska umetnica Mallika Taneja, ki bo v predstavi Bodi previden problematizirala odnos med načinom oblačenja žensk in nasiljem.

V sklopu festivala bo 26. avgusta v športni dvorani Tabor premierno uprizorjena nova predstava Beton Ltd. Ich kann nicht anders. Branko Jordan iz kolektiva, ki ga tvorita še Katarina Stegnar in Primož Bezjak, je napovedal: "Želimo si, da bi bila za gledalca izjemno voajeristična. Radi bi dosegli določeno točko iskrenosti, predvsem pa neizprosnosti znotraj nas samih ter podali nek vpogled v mentalno zmedo, v kateri živimo."

Slovenska skupina No!training Lab bo na festivalu uprizorila predstavo Variacije na Počasnost: Time Out 2., nastalo v raziskovalnem in ustvarjalnem procesu, ki ga je začela Katja Legin. V njem so se priznani plesalci, koreografi in performerji spustili v dialog z romanom Milana Kundere Počasnost.

Umetnika Robertina Šebjanič in Miha Ciglar bosta združila moči za instalacijo Subakvatična zvočna krajina, za katero sta ozvočila hrup, s katerim ljudje ogrožamo morsko podvodno življenje in bo razstavljena v preddverju Stare mestne elektrarne. Letošnji glasbeni gost bo gangsta raper iz Ajdovščine Smaal Tokk.

Pomemben del letošnjih Mladih levov bo dvodnevna mednarodna konferenca Nove politične mitologije in umetnost, podnaslovljena Pripravljeni na spremembe. "Konferenca se bo osredotočila predvsem na to, kaj so nove politične mitologije in ali so sploh mogoče," je povedala Alma R. Selimović, ki bdi nad projektom.

Mlade leve bo 28. avgusta sklenila predstava Suita št. 2, ki jo podpisuje Joris Lacoste.

Povezava: Katalog festivala Mladi Levi 2016 (PDF/4,9 MB)

Mladi levi